Towards Inclusive Workplaces for Employees with Generalized Anxiety Disorder: Coping at work, perceived performance effects and HR practives that promote wellbeing - Le Bihan, Anna (My University, 2026)
This thesis examines how employees with Generalized Anxiety Disorder cope with their condition at work, how they perceive its influence on their daily functioning and performance and which organizational practices they believe best support their wellbeing. Existing research shows that anxiety disorders can affect concentration, emotional regulation and work performance, and that workplace conditions such as high demands, unclear expectations and limited support may intensify symptoms. At the same time, earlier studies indicate that supportive leadership, clear structures and inclusive organizational practices can reduce psychological strain and improve work functioning. However, there is still limited research that focuses specifically on the everyday work experiences of employees with GAD and their own perspectives on coping and support. A quantitative cross sectional survey was conducted using an online questionnaire completed by 156 participants who self identified as having GAD. The survey explored anxiety symptoms at work, coping strategies, perceived impacts on performance, disclosure decisions and preferred forms of workplace support. The results show that anxiety is a frequent part of the workday for many respondents, particularly in situations involving deadlines, meetings and interactions with colleagues or managers. Participants relied on a range of coping strategies, with short breaks, calming sounds and breathing techniques reported as the most effective. Workplace conditions emerged as especially important for wellbeing. Clear instructions, predictable routines, supportive leadership and flexible working arrangements were most often described as helpful. Many participants had not disclosed their condition at work, although those who had disclosed often reported improved understanding and support. Overall, the findings suggest that while individual coping strategies matter, organizational structures and workplace culture play a central role in shaping how manageable anxiety feels at work. The study highlights the importance of HR and managerial practices that promote clarity, flexibility, fair workload management and psychological safety in order to support employees with long term anxiety conditions and foster more inclusive and sustainable working environments.

Tämä tutkielma tarkastelee, miten yleistynyttä ahdistuneisuushäiriötä (Generalized Anxiety Disorder, GAD) sairastavat työntekijät selviytyvät työssään, miten he kokevat häiriön vaikuttavan päivittäiseen toimintakykyynsä ja suoriutumiseensa sekä millaisia organisaatiokäytäntöjä he pitävät hyvinvointiaan parhaiten tukevina. Aiempi tutkimus osoittaa, että ahdistuneisuushäiriöt voivat heikentää keskittymiskykyä, tunnesäätelyä ja työssä suoriutumista, ja että työolosuhteet kuten korkeat vaatimukset, epäselvät odotukset ja vähäinen tuki voivat voimistaa oireita. Samalla tutkimukset viittaavat siihen, että tukeva johtaminen, selkeät rakenteet ja osallistavat organisaatiokäytännöt voivat vähentää psyykkistä kuormitusta ja parantaa työssä toimimista. Tutkimusta, joka keskittyisi nimenomaan GAD:ta sairastavien työntekijöiden arjen työkokemuksiin sekä heidän omiin näkemyksiinsä selviytymisestä ja tuesta, on kuitenkin edelleen rajallisesti. Tutkimus toteutettiin määrällisenä tutkimuksena verkkokyselyn avulla. Kyselyyn vastasi 156 osallistujaa, jotka tunnistivat itsensä GAD:ta sairastaviksi. Kyselyssä tarkasteltiin ahdistusoireita työssä, selviytymiskeinoja, koettuja vaikutuksia työssä suoriutumiseen, sairauden esille tuomista työpaikalla sekä toivottuja tukimuotoja. Tulokset osoittavat, että ahdistuneisuus on monille vastaajille toistuva osa työpäivää, erityisesti tilanteissa, jotka liittyvät määräaikoihin, kokouksiin ja vuorovaikutukseen kollegoiden tai esihenkilöiden kanssa. Vastaajat hyödynsivät monipuolisia selviytymisstrategioita, joista tehokkaimmiksi koettiin lyhyet tauot, rauhoittavat äänet ja hengitystekniikat. Työpaikan olosuhteet nousivat keskeiseen rooliin hyvinvoinnin kannalta. Selkeät ohjeet, ennakoitavat rutiinit, tukeva johtaminen ja joustavat työjärjestelyt koettiin erityisen hyödyllisiksi. Monet vastaajista eivät olleet kertoneet ahdistuneisuushäiriöstään työpaikalla, mutta ne, jotka olivat kertoneet, raportoivat usein lisääntynyttä ymmärrystä ja tukea. Kokonaisuudessaan tulokset viittaavat siihen, että yksilöllisillä selviytymiskeinoilla on merkitystä, mutta organisaatiorakenteilla ja työpaikkakulttuurilla on keskeinen rooli siinä, kuinka hallittavalta ahdistuneisuus tuntuu työssä. Tutkimus korostaa henkilöstöhallinnon ja esihenkilötyön käytäntöjen merkitystä selkeyden, joustavuuden, oikeudenmukaisen työkuorman hallinnan ja psykologisen turvallisuuden edistämisessä, jotta pitkäaikaista ahdistuneisuutta kokevia työntekijöitä voidaan tukea ja työympäristöistä tehdä entistä osallistavampia ja kestävämpiä.
Keywords: fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|