Sijoittaja yksilöllisen sijoittajansuojan tavoittelijana - Järvi, Mariella (My University, 2022)
Oikeusdogmaattisella tutkimusmetodilla selvitetään, miten sijoittaja voi itse vaikuttaa sijoittajansuojan tavoitteluun sekä oman etunsa varmistamiseen sijoitusneuvonnassa. Yleisesti arvopaperimarkkinoilla sijoittajan heikompi asema aiheutuu informaation epäsymmetriasta ja heterogeenisyydestä sijoittajien välillä, joka puolestaan aiheutuu sijoittajien yksilöllisyydestä. Sijoitusneuvonnassa sijoittajan heikomman aseman aiheuttaa suhde sijoituspalveluiden tarjoajaan, minkä vuoksi sijoittaja tarvitsee erityistä suojaa - myös informaation epäsymmetrian ja yksilöllisyyden vaikutuksesta. Yksilöllistä sijoittajansuojaa tavoitellessaan sijoittajan vaikutusmahdollisuuksissa ilmenee promotiivinen näkökulma, jonka mukaan haluttujen tavoitteiden saavuttamista edistetään - sijoittaja tavoittelee oman asemansa vahvistamista ja etunsa varmistamista tavoittelemalla välillisesti mahdollisimman laajaa sijoittajansuojaa. Sijoitusneuvonnassa ei-ammattimaisen sijoittajan yksilölliseen asemaan vaikuttaa ensi sijassa asiakasluokitus, minkä lisäksi asema muodostuu myös muista sijoittajan yksilöllisistä ominaisuuksista. Näitä ovat sijoitustietämys ja -kokemus, taloudellinen lukutaito, taloudellinen tilanne, sijoitusvarallisuus sekä yksilöllinen käyttäytyminen. Yksilölliset ominaisuudet ovat sijoittajan staattisia vaikutuskeinoja sijoittajansuojan välillisessä tavoittelussa. Vaikutus ilmenee konkreettisesti laajentaen tai supistaen sijoitusneuvojan velvollisuuksia, joiden kautta sijoittajan etua ja sijoittajansuojaa tavoitellaan. Toisenlainen vaikutus sijoitusneuvonnan velvollisuuksiin syntyy sijoittajan muodostamista sijoitusperiaatteista, joita ovat sijoitusstrategia mukaan lukien sijoitustavoitteet sekä riskinsietokyky ja varojen allokaatio. Sijoittaja voi itse myötävaikuttaa menettelyllään sijoitusneuvojan velvollisuuksien täyttämiseen ja siten välillisesti vaikuttaa sijoittajansuojan tavoitteluun, jolloin sijoittaja samalla tavoittelee oman etunsa varmistamista. Vaikka sijoittajan velvollisuuksia ei ole säädettykään nimenomaisesti laissa, tunnistetaan sijoittajan dynaamisiksi myötävaikutuskeinoiksi tiedonanto- ja selonottovelvollisuus, tietämis- ja ymmärtämisvelvollisuus, päätöksenteko- ja reklamaatiovelvollisuus. Sijoittajan välilliset mahdollisuudet tavoitella sijoittajansuojaa ilmenevät yksilöllisten ominaisuuksien ja sijoitusperiaatteiden konkretisoitumisesta sijoitusneuvojan velvollisuuksissa. Sijoittaja voi osaltaan myös myötävaikuttaa menettelytavoillaan sijoitusneuvojan velvollisuuksien täyttämistä. Mitä vahvempi asema sijoittajayksilöllä on, sitä helpompaa sijoitusneuvojan velvollisuuksiin myötävaikuttaminen on ja siten sijoittajansuojan sekä oman etunsa välillinen tavoittelu. Mitä heikompi sijoittajan asema on, sitä korostuneemmat ovat sijoitusneuvojan velvollisuudet, mutta toisaalta myös sijoittajan omat myötävaikutuskeinot ensinnäkin omien yksilöllisten ominaisuuksiensa vahvistamiseksi sekä toisaalta myös oman asemansa suojaamiseksi ja etunsa tavoittelun varmistamiseksi.
Keywords: sijoittajansuoja; sijoitustoiminta; sijoittajat; neuvonta; arvopaperimarkkinat; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|; Rahoitusjuridiikka