Oikeudenmukaisuus mielenterveyspalveluissa: kyselytutkimus mielenterveysjärjestöissä toimiville - Store, Maria (My University, 2012)
Oikeudenmukaisuus on sekä politiikan teon ennakkoehto että sen seuraus. Se on myös yleisesti julkilau-suttu tavoite terveydenhuollossa ja näin ollen myös mielenterveyspalveluissa. Mitä oi-keudenmukaisuuden käsitteellä oikeastaan tarkoitetaan tai mitä se käytännössä merkitsee, jää kuiten-kin usein määrittelemättä. Käsite onkin vaikea, sillä se on alati muuttuva ja aina vahvasti sidoksissa ympärillä olevaan yhteiskuntaan ja sen arvokäsityksiin. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää ja kuvailla, mitä oikeudenmukaisuudella tarkoitetaan, kun sitä tarkastellaan mielenterveyspalveluiden näkökulmasta. Tutkimuskysymykset ovat: I) Mitä oikeudenmukaisuus tarkoittaa terveydenhuollossa? II) Miten julkiset mielenterveyspalvelut on järjestetty Suomessa? III) Mitä oikeudenmukaisuus-käsitteellä tarkoitetaan, kun kysymyksessä ovat mielenterveyspalvelut? Tutkimus on laadullinen ja aineisto kerättiin kyselylomakkeella avoimia kysymyksiä käyttäen. Oikeudenmukaisuuden teorioista voidaan erottaa kaksi ajatteluperinnettä. John Rawlsin oikeudenmukaisuusteoria edustaa oikeudenmukaisuuden ideaa pohtivaa perinnettä ja usein siteerattu puolustus hyvinvointivaltiolle. Teorian lähtökohtana on se, miten tulot ja varallisuus kootaan, ja miten ne jaetaan oikeudenmukaisesti. Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteutumisen perinteen näkemyksenä on, että lähtökohtana oikeudenmukaisuuden edistämiselle tulee olla oikeudenmukaisen instituution kuvaamisen sijasta epäoikeudenmukaisten asioiden esille nostaminen ja pyrkimys muuttaa niitä. Tässä olennaisena oikeudenmukaisuuden perustana nähdään ihmisen toimintamahdollisuudet. Toimintavalmiusteorian lähtökohtana on se, miten ihminen pääsee osallistumaan oikeudenmukaisen yhteiskunnan toimintaan. Oikeudenmukaisuus pohjautuu yhteiskunnassa käsitykselle, jossa jokaiselle taataan mahdollisimman samanlaiset mahdollisuudet toimia yhteiskunnassa. Terveys liittyy ihmisen kapasiteettiin toimia ja oikeudenmukaisuuden vaatimuksen mukaan yhteiskunnan jäsenten on voitava tasapuolisella tavalla nauttia kullekin elämänvaiheelle tyypillisistä mahdollisuuksista. Tähän ajatukseen perustuu myös terveyspalvelujen järjestäminen: koska sairaus on merkittävä este elämän suunnittelemiselle ja haitta normaalien mahdollisuuksien toteuttamiselle, terveydenhuollon tehtävänä on poistaa ja ehkäistä esteitä ja haittoja. Oikeudenmukaisuuden toteutuminen edellyttää oikeudenmukaisuutta edistävää lainsäädäntöä ja sen toteutumisen varmistavaa valvontaa. Riittävät resurssit ja henkilöstön ammattitaito sekä hyvinvointi takaavat puolestaan hyvät, laadukkaat palvelut. Vastaajien mukaan mielenterveyspalveluissa oikeudenmukaisuus tarkoittaa yhdenvertaisuutta sekä palvelujen saatavuudessa että laadussa, ihmisarvoista kohtelua, asiakaslähtöisyyttä ja luottamuksellisuutta sekä hyvää ja tarpeenmukaista hoitoa. Mielenterveyspalveluiden tulee auttaa yksilöä selviytymään mahdollisimman itsenäisesti omassa elämässään, arjessaan ja yhteiskunnassa. Oikeudenmukaiset palvelut pitävät sisällään ihmisen kokonaisvaltaisen hoidon ja mahdollisuuden saada yksilöllisiä, sairauden edellyttämiä palveluita nopeasti ja joustavasti. Hoitosuhteen on oltava luottamuksellinen ja hoidon perustana on ihmisyyden ja itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen.
Keywords: oikeudenmukaisuus; sosiaalinen oikeudenmukaisuus; terveydenhuolto; mielenterveyspalvelut; mielenterveystyö; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede : hyvinvointipalveluiden johtamisen ohjelma|