Pörssiyhtiön tiedonantovelvollisuus ja sijoittajaviestintä - tutkimus pörssiyhtiön tiedonantovelvollisuuden ja sijoittajaviestinnän suhteesta - Harju, Tomi (My University, 2008)
Tutkimuksessa tarkastellaan pörssiyhtiöiden tiedonantovelvollisuutta ja sijoittajaviestintää. Niitä tutkitaan yksittäisinä pörssiyhtiön liiketoiminnan osa-alueina, mutta pääpaino on niiden yhteistoiminnan arvioimisessa. Tutkimuksessa tehdään katsaus myös tiedonantovelvollisuuden ja sijoittajaviestinnän olosuhteisiin. Tiedonantovelvollisuudesta säädetään arvopaperimarkkinalaissa. Sen lisäksi pörssiyhtiöiden tiedottamista valvotaan muun muassa rahoitustarkastuksen taholta. Sijoittajaviestintää ei käsitellä yksityiskohtaisella lailla, vaan siihen viitataan monella, esimerkiksi kuluttajansuojalailla. Tiedonantovelvollisuus voidaan jakaa kahteen osa-alueeseen, säännölliseen ja jatkuvaan tiedonantovelvollisuuteen. Säännöllisellä tiedonantovelvollisuudella tarkoitetaan säännönmukaista tulostiedottamista eli osavuosikatsausten, tilinpäätöstiedotteiden ja tilinpäätöstietojen julkistamista. Jatkuva tiedonantovelvollisuus taas on velvollisuutta julkistaa viivytyksettä arvopaperin arvoon vaikuttavat olennaiset tiedot. Sijoittajaviestintä on arvopapereiden markkinointia ja myynninedistämistä. Tiedonantovelvollisuus ja sijoittajaviestintä eivät ole keskenään ristiriidassa. Yhtiö voi täyttää tiedonantovelvollisuuden minimivaatimuksen, mutta sijoittajaviestinnällä se erottuu kilpailijoistaan. Sijoittajaviestintää voi käyttää tiedonantovelvollisuuden ohella tai erillisenä toimintona. Yhtiöiden haasteena on täyttää tiedonantovelvollisuus lain edellyttämällä tavalla. Erottuakseen kilpailijoistaan sen tulee löytää oma linja sijoittajaviestinnälleen. Tämä linja tulee sijoittajille tutuksi ja he voivat luottaa siihen.
Keywords: tiedonantovelvollisuus; sijoittajaviestintä; arvopaperimarkkinalaki; arvopaperipörssi; fi=Talousoikeus|en=Business Law|