Organisaatiokulttuurin yhteys yrityksen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin : Näkökulmana yksilö, yhteisö & talous - Lohilahti, Janette (My University, 2025)
Akateemisessa kirjallisuudessa organisaatiokulttuuri on noussut esille sen laaja-alaisten vaikutusten vuoksi, ja kiinnostus organisaatiokulttuureita kohtaan on kasvanut tutkimusten mukaan entisestään. Nykyisessä työelämässä organisaatiokulttuurin merkitys korostuu erityisesti johtamista, työntekijöiden hyvinvointia ja suorituskykyä tarkasteltaessa. Aiheen ajankohtaisuuden ja kasvavan kiinnostuksen vuoksi tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on tarkastella organisaatiokulttuurin yhteyttä yrityksen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin tieteellisiä lähteitä hyödyntäen. Kokonaisvaltainen hyvinvointi on valittu tarkastelun kohteeksi, koska se käsittää yksilön, yhteisön ja talouden tason, jotka mahdollistavat organisaatiokulttuurin vaikutusten laaja-alaisen tarkastelun. Tutkielman sisältö perustuu kolmeen tutkimuskysymykseen: 1. Mitä on organisaatiokulttuuri? 2. Mitä on yrityksen kokonaisvaltainen hyvinvointi yksilön, yhteisön kuin talouden tasolla? 3. Millainen yhteys on organisaatiokulttuurilla ja yrityksen kokonaisvaltaisella hyvinvoinnilla? Organisaatiokulttuurilla tarkoitetaan organisaation hyväksymää ja jaettua kulttuuria, jonka vahvuus riippuu siitä, kuinka jäsenet hyväksyvät ja sisäistävät kulttuurin arvot, uskomukset ja oletukset. Organisaatiokulttuuri vakiintuu ja juurtuu johtajuuden kautta niin ylimmän johdon kuin esimiesten johtamiskäytäntöjen avulla. Yrityksen kokonaisvaltaisella hyvinvoinnilla tarkoitetaan yksilön ja yhteisön tasolla työhyvinvointia ja työntekijän hyvinvointia. Taloudellisella hyvinvoinnilla tarkoitetaan ennen kaikkea suorituskykyä ja siihen rinnastettavia taloudellisia mittareita. Kandidaatintutkielman perusteella organisaatiokulttuurilla ja yrityksen kokonaisvaltaisella hyvinvoinnilla on vahva ja moniulotteinen yhteys. Organisaatiokulttuuri vaikuttaa muun muassa työntekijöiden motivaatioon, sitoutumiseen, työtyytyväisyyteen ja työilmapiiriin, jotka ovat yhteydessä inhimilliseen suorituskykyyn. Organisaatiokulttuuri vaikuttaa myös taloudelliseen suorituskykyyn, jota tukevat vahvat kulttuurit. Johtopäätöksenä todetaan, että organisaatiokulttuuri toimii yrityksen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin perustana.
Keywords: organisaatiokulttuuri; suorituskyky; johtajuus; työhyvinvointi; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|