Yhdessä kohti onnistunutta organisaatiomuutosta. Toteutuuko työntekijän osallistuminen muutosprosesseissa? - Isotalo, Niina (My University, 2018)
Tämän tutkielman tarkoituksena on ollut perehtyä työntekijän osallistumismahdollisuuksiin organisaatioiden muutosprosesseissa. Tutkimusongelman ovat muodostaneet työntekijän osallistumismahdollisuudet ja toisaalta halukkuus osallisuuteen tilanteissa, joissa organisaatio on muutoksessa. Mielenkiinto aiheeseen virisi sekä omista kokemuksistani työskennellessäni organisaatiomuutoksen kokeneissa yrityksissä, että perehdyttyäni aiheesta tehtyihin aiempiin tutkimuksiin. Tutkielman teoreettinen viitekehys muodostuu organisaatiomuutoksen ja muutosjohtajuuden tarkastelusta, viestinnän merkityksestä muutostilanteissa, sekä sen näkökulman muodostamisesta, voivatko nykypäivän organisaatiot olla ns. yksin-, tai pelkästään ylhäältä johdettuja muutostilanteissa. Teoriaosuudessa tarkastellaan myös, mistä tekijöistä rakentuu työntekijän vastuu organisaatiomuutoksessa ja mikä tätä vastuun rakentumista voi jarruttaa. Myös työntekijöiden erilaiset roolit ja reaktiot suhtautumisessa organisaatiomuutokseen, ovat oleellinen osa tätä tutkielmaa. Tutkielman analyysi osio perustuu aiheesta tehtyihin aiempiin tutkimuksiin; väitöskirjoihin ja graduihin. Analyysi on työstetty käyttämällä systemaattisen kirjallisuuskatsauksen menetelmää. Keskeisinä havaintoina tämän tutkielman perusteella voidaan todeta, että työntekijän osallistaminen ei ole yksinkertainen, eikä useinkaan toivotulla tavalla onnistunut osa organisaatioiden muutosprosesseissa. Muutosprosesseja yhä edelleen leimaa hierarkinen ylhäältä alas tapahtuva johtamiskäytäntö, pahimmillaan jopa välinpitämättömyys työntekijöiden mielipiteitä ja asiantuntijuuden hyödyntämistä kohtaan. Viestintä luo omat haasteensa muutosprosesseille, usein siksi, ettei tieto tavoita muutokseen osallistuvia riittävän ajoissa, tai viestinnän sisältö koetaan puutteellisena.
Keywords: Organisaatiomuutos; muutosjohtaminen; työntekijän osallistaminen; viestintä; roolit ja reaktiot organisaatiomuutoksessa; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kasvuyrityksen johtamisen maisteriohjelma|