Pienyrityksen tilintarkastuksen hintaan vaikuttavat tekijät - Hömmö, Raili (My University, 2003)
Tutkielman tarkoituksena oli tutkia neljän asiakkaan ominaisuuksiin liittyvän tekijän vaikutusta pienyrityksen tilintarkastuksen hintaan. Asiakkaan ominaisuudet ja samalla tilintarkastuksen hintaa selittävät muuttujat tutkimuksessa olivat liiketoiminnan kompleksisuus, sisäinen kontrollijärjestelmä, myyntisaamisten ja vaihto-omaisuuden yhteenlaskettu osuus sekä pitkäaikaisten velkojen osuus taseen loppusummasta. Tutkimuksen lähtökohtana oli Simunicin (1980) tilintarkastuksen kysynnän tasapainomalli, johon tilintarkastuksen hinnoittelua koskevien tutkimuksien teoreettinen viitekehys perustuu. Tutkielman empiirinen aineisto kerättiin kyselytutkimuksen avulla. Kyselylomake lähetettiin 159 hyväksytylle tilintarkastajalle, jotka asuvat Pirkanmaan, Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa. Tilintarkastajia pyydettiin antamaan pienyrityksen tilintarkastukselle hinta, kun tarkastettavaan yhteisöön liittyvän tekijän luonne ja tekijöiden yhdistelmä yrityskohtaisesti vaihtelee. Kyselylomakkeita palautettiin 71 (44,7 %). Tilastollisessa testauksessa käytettiin sekä kahden riippumattoman otoksen Mann-Whitney U-testiä että t-testiä. Tutkimuksessa liiketoiminnan kompleksisuuden ja sisäisen kontrollijärjestelmän kahden luokan välillä todettiin tilintarkastajien hinta-arvioissa tilastollisesti merkitsevä ero. Sen sijaan tase-erien kokoa kuvanneiden muuttujien kahden luokan välillä eivät tilintarkastuksen hinnat poikenneet merkittävästi toisistaan. Tulosten perusteella voidaan todeta, että liiketoiminnan kompleksisuudella ja sisäisen kontrollijärjestelmän tasolla työn vaativuuden determinantteina on vaikutusta pienyrityksen tilintarkastuksen hintaan.
Keywords: pienyrityksen tilintarkastus; tilintarkastuspalkkion determinantit; Mann-Whitney U-testi; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|