Esihenkilön rooli työuupumuksen tunnistamisessa ja ennaltaehkäisemisessä - Vaahtoranta, Olivia (My University, 2025)
Työuupumus on kasvava ja huolestuttava ilmiö maailmanlaajuisesti, ja sen vaikutukset ulottuvat sekä yksilön hyvinvointiin että organisaatioiden toimintaan. Työuupumuksen seuraukset, kuten krooninen väsymys, kyynisyys ja ammatillisen itsetunnon lasku, voivat johtaa vakaviin ongelmiin, ellei ilmiötä tunnisteta ja siihen puututa ajoissa. Nykyajan työelämässä esihenkilöiden rooli työntekijöiden kuormituksen ja hyvinvoinnin seuraajina on keskeinen. Esihenkilöiden kyky havaita työuupumuksen varhaisia merkkejä ja edistää avointa keskustelukulttuuria on olennainen tekijä ennaltaehkäisevien toimien onnistumisessa. Ymmärrys työuupumuksesta ja sen ehkäisyn mahdollisuuksista on näin ollen yhä tärkeämpää sekä yksilöiden että organisaatioiden näkökulmasta. Tämän tutkielman tarkoituksena on tarkastella esihenkilötyön merkitystä työuupumuksen tunnistamisessa ja ehkäisemisessä. Tutkimuskysymyksinä ovat: 1) Miten työuupumus syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat siihen? 2) Miten esihenkilö voi tunnistaa työntekijän työuupumuksen? ja 3) Miten esihenkilö voi toimillaan ennaltaehkäistä työuupumuksen syntymistä? Tutkielmassa pyritään tarjoamaan kokonaisvaltainen kuva työuupumuksen ilmiöstä ja esihenkilötyön mahdollisuuksista vaikuttaa siihen. Tulokset korostavat, että esihenkilötyö, joka sisältää henkilöstön ohjaamisen, työyhteisön toimivuuden tukemisen ja työntekijöiden hyvinvoinnin edistämisen, on keskeisessä asemassa työuupumuksen ehkäisyssä. Keskeisiä ennaltaehkäisyn keinoja ovat työkuorman seuranta, palautteen antaminen, varhainen puuttuminen kuormitustekijöihin sekä turvallisen ja avoimen työilmapiirin luominen. Ymmärtämällä työuupumuksen syntyyn vaikuttavat tekijät ja kehittämällä esihenkilöiden valmiuksia tukea työhyvinvointia, organisaatiot voivat edistää henkilöstönsä hyvinvointia ja ehkäistä työuupumuksen haitallisia seurauksia.
Keywords: työhyvinvointi; esihenkilötyö; uupumus; johtaminen; esihenkilöt; työn kuormittavuus; työyhteisöt; työelämä; hyvinvointi; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|