Copwatch-ilmiö multimodaalisena argumentointina : Poliisin rooli aktivistiryhmän Instagram-sisällössä - Suni, Iiris (My University, 2025)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan, millä tavalla poliisin rooli esitetään aktivistiryhmän sosiaalisen median sisällössä. Suomen poliisi kuvataan usein mediassa luotettavana, turvallisena sekä lain oikealla puolella toimivana. Tätä havaintoa tukevat myös suomalaisten luottamusta poliisiin mittaavat tutkimukset, joiden mukaan suomalaisten luottamus poliisiin on Euroopan tasolla huippuluokkaa. Aktivistit taas ovat usein nuoria, valtaapitäviä vastaan toimivia toimijoita, joiden toiminnan tarkoituksena on muuttaa yhteiskuntarakenteita. Opiskelijat leikkauksia vastaan -tilin toimijat ovat pääasiassa Helsingin yliopiston opiskelijoista koostuva aktivistijoukko, jonka toiminnan kohteena on heidän sisältönsä mukaan Suomen hallituksen opiskelijoihin sekä vähävaraisiin kohdistuvien leikkauksien estäminen. Tutkielma kytkeytyy vahvasti sousveillance-ilmiöön sekä tarkemmin siihen liittyvään, maailmalla tunnetumpaan copwatch-ilmiöön. Ilmiössä on keskiössä niin sanottu alhaalta ylöspäin tapahtuva valvonta: copwatch-ilmiö keskittyy nimenomaisesti kansalaisten poliiseista kuvattuihin videoihin, joilla pyritään saamaan julkisuutta poliisin kansalaisiin kohdistamiin väärinkäytöksiin, kuten virkavallan väärinkäytöksiin poliisitehtävissä. Tutkielmaa varten luotiin menetelmä videoiden analysointia varten. Tutkielma perustuu argumenttianalyysiin, mutta koska aineisto koostuu moniaistillisista videoista, käytetään aineiston analysointiin myös multimodaalista analyysiä, ja tarkemmin multimodaalista kourua vaikuttavien argumenttien löytämiseksi. Tutkielmaa varten on tutkittu kymmentä eri Opiskelijat leikkauksia vastaan -tilin Instagram-videota, eli kelaa. Tilin videoista on valittu nimenomaan poliisien toimintaa käsittelevät videot, mutta tässä tutkimuksessa keskitytään tarkemmin neljään videoon. Opiskelijat leikkauksia vastaan -aktivistiryhmän Instagram -sisällöstä ilmeni tutkimuksessa useita poliisin toimintaa negatiivisessa valossa esittäviä argumentteja. Poliisin roolia esimerkiksi oikeudenmukaisena toimijana kyseenalaistettiin usein esittämällä todistusaineistoa poliisin ylimitoitetusta voimankäytöstä, ja poliisin toiminnan laittomuutta taas pyrittiin esittämään esimerkiksi osoittamalla erilaisia puutoksia poliisin toiminnan laillisuudessa. Aktivistien roolia taas viattomana tekijänä pyrittiin korostamaan esimerkiksi rauhanomaisuuteen vetoamalla. Tutkielmassa esiin nousi menetelmän erityislaatuisuus, sillä vastaavia multimodaalisesti toteutettuja argumentaatioanalyysejä oli haastavaa löytää. Tutkielma tuo uuden näkökulman poliisin hegemoniseen rooliin oikeudenmukaisena toimijana, sekä tuo esiin copwatch-ilmiön puutteellisen tutkimuksen Suomen kontekstissa. Sosiaalinen media toimii hyvänä alustana tutkimukselle, sillä se mahdollistaa myös anonyymin videonjakelun ja siten myös hieman matalamman kynnyksen tavan tuoda esille valtaapitävien, kuten poliisin väärinkäytöksiä.
Keywords: multimodaalisuus; nettivideot; poliisi (organisaatiot); Instagram; vastarinta; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|; fi=Viestintätieteiden kandidaattiohjelma|en=BA Programme in Communication Studies|