Monimuotoisen henkilöstön rekrytointi - Sunnari, Jonna (My University, 2020)
Niin Suomessa kuin kansainvälisestikin väestö on yhä monimuotoisempaa kuin aiemmin mikä heijastuu vahvasti myös työyhteisöihin. Henkilöstön monimuotoisuus haastaa organisaatiot eri tavoin, mutta tuo mukanaan myös etuja ja uusia mahdollisuuksia, kunhan selvitetään, miten erilaisuuden sävyttämästä työyhteisöstä saadaan mahdollisimman hyvin sen sisältämä potentiaali käyttöön. Tässä pro gradu-tutkielmassa tutustutaan siis monimuotoisuuden teemaan. Tutkielman aiheelle relevantteja käsitteitä ovat henkilöstön monimuotoisuus ja rekrytointi. Henkilöstön monimuotoisuuden näyttäytymistä organisaatioissa, siitä saatuja etuja ja nousseita haasteita sekä sen vaikutuksia organisaatioiden rekrytointiin tutkittiin laadullisen lähestymistavan mukaisesti. Näitä koskien tutkimuksessa on neljän organisaation edustajien näkökulma. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentuu sekä suomalaisista että kansainvälisistä tutkimuksista ja siinä käsitellään monimuotoisuuden johtamista sekä sen vaikutuksia henkilöstöjohtamiseen. Myös rekrytointi osana henkilöstötoimintoja ja organisaation monimuotoistumista teoriaosuutta. Kirjallisuutta käydäänkin läpi yleisesti monimuotoisuuden kannalta. Saatujen tutkimustulosten pohjalta voidaan todeta organisaatioiden johdon ja henkilöstöammattilaisten suhtautuvan työyhteisön monimuotoisuuteen pääasiassa hyvin positiivisesti ja kokevat monimuotoisuuden tuovan organisaatioon enimmäkseen etuja ja mahdollisuuksia. Monimuotoisen henkilöstön eduiksi nähtiin ennen kaikkea ihmisten erilaisista taustoista, ominaisuuksista ja näkökulmista johtuva organisaatiokulttuurin rikastuminen. Toisaalta kirjallisuudessa nousseet haasteet näyttäytyvät myös käytännön työelämässä: empiirisen tutkimuksen perusteella merkittävimpänä haasteena ja monimuotoisuutta rajoittavana tekijänä nähtiin ensisijaisesti kielitaito- ja pätevyysvaatimukset etenkin julkisen hallinnan alaisissa toimissa. Myös erilaiset työntekoa koskevat kulttuurierot nähtiin monimuotoisen henkilöstön tuomana haasteena. Monimuotoisen henkilöstön rekrytoinnissa esiintyvinä haasteina puolestaan nähtiin kielitaito- ja pätevyysvaatimusten lisäksi etenkin työnantajan ja työnhakijan kohtaamiseen liittyvät ongelmat, kuten potentiaalisten työnhakijoiden tavoittamiseen ja oikeanlaisen työnantajakuvan välittämiseen liittyvät haasteet.
Keywords: rekrytointi; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|; Hyvinvointipalveluiden johtamisen ohjelma