Positiivinen johtaminen julkisella sektorilla : Julkisjohtajien ajatuksia positiivisesta johtamisesta - Tapio, Siiri Susanna (My University, 2021)
Vanhat johtamismenetelmät eivät enää toimi julkisen sektorin nopeasti muuttuvassa, kompleksisessa toimintaympäristössä ja tämän vuoksi vanhentunutta suunnittelu-, päätöksenteko-, johtamis- ja organisaatiokulttuuria tulee uudistaa. Julkisella sektorilla tarvitaan nykyisten toimintatapojen rohkeaa kyseenalaistamista, turhan byrokratian purkamista sekä johtamisjärjestelmien yksinkertaistamista. Asioiden monimutkaisuus ja kompleksiset tilanteet saattavat vaikuttaa negatiivisesti työntekijöiden motivaatioon ja ongelmanratkaisuun ja enää pelkkä käskeminen ja kontrollointi eivät riitä, vaan johtajan tulee kyetä innostamaan ja innovoimaan. Positiivinen johtaminen voidaan nähdä yhtenä ratkaisuna julkisen sektorin työntekijöiden hyvinvoinnin, työn imun sekä motivaation lisäämiseksi. Tämän tutkielman tarkoituksena on tutkia, kuinka positiivinen johtaminen näyttäytyy julkisen sektorin johtamisessa ja minkälaisia haasteita ja mahdollisuuksia julkisen sektorin johtajat näkevät positiivisessa johtamisessa julkisjohtamisen kontekstissa. Tässä tutkimuksessa positiivinen johtaminen on määritelty positiiviseen psykologiaan ja positiiviseen organisaatiotutkimukseen pohjautuvaksi johtamisopiksi. Teoriaosiossa on esitetty positiivisen organisaation osatekijät PRIDE -teorian mukaan sekä positiivisen poikkeaman mahdollistavat johtamisstrategiat. Näitä teorioita yhdistelemällä on muodostettu positiivisen johtamisen osa-alueet. Positiivisesta johtamisesta julkisella sektorilla on luotu teoriapohjaa yhdistelemällä positiivisen johtamisen teoriaa julkisjohtamisen erityispiirteisiin. Tutkimuksen empiirinen osio on toteutettu laadullisena tutkimuksena haastattelemalla yhdeksää julkisen sektorin esihenkilöä. Haastateltavia on etsitty laittamalla haastattelukutsu Facebookin Positiivisen johtamisen verkostoon. Aineistoa on analysoitu litteroimalla, luokittelemalla ja teemoittelemalla aineistoa. Tämän tutkimuksen tulokset osoittavat positiivista johtamista esiintyvän julkisen sektorin johtamisessa ja kaikkia positiivisen johtamisen osa-alueita hyödynnetään jossain määrin. Vaikka julkisen sektorin toimivaltasuhteet ja vahvat traditiot tuovat joitain haasteita työntekijöiden vahvuuksien hyödyntämiselle ja työyhteisön vuorovaikutukselle, positiivinen johtaminen nähdään tärkeänä ja ajankohtaisena johtamismallina, jota tulisi hyödyntää julkisen sektorin johtamisessa. Tämän tutkimuksen tulokset tukevat aikaisempia tutkimuksia, joiden perusteella positiivisella johtamisella voidaan parantaa työyhteisön ilmapiiriä ja työntekijöiden hyvinvointia sekä lisätä työn imua. Positiivinen johtaminen voidaan nähdä myös julkisen sektorin työntekijöiden motivaatiota tukevaksi johtamismalliksi. Positiivisen johtajan piirteet ja positiivisen johtamisen luoma innostuksen ilmapiiri auttavat kehittämään uusia toimintatapoja julkisen sektorin kompleksisessa ympäristössä toimimiseen.
Keywords: julkinen sektori; positiivinen psykologia; johtaminen; esimiestyö; julkinen hallinto; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|