EVA® ja perinteiset tunnusluvut osaketuottojen selittäjinä - Tuura, Sanna (My University, 2003)
Yrityksen tuottamaa lisäarvoa mittaava tunnusluku EVA®, Economic Value Added, on Stern Stewart & Co:n 1980-1990 -lukujen vaihteessa lanseeraama kannattavuusmittari. Tutkielman tarkoituksena on selvittää onko EVA parempi osaketuottojen selittäjä kuin perinteiset tunnusluvut, ROI ja sijoitetun pääoman tuottoprosentti. Aineisto koostuu suomalaisista pörssinoteeratuista osakeyhtiöistä. Tutkimusperiodi kattaa vuodet 1996-2000. Tutkimus suoritetaan lineaarisella yhden ja usean selittäjän regressioanalyyseillä, joissa selitettävänä muuttujana on osaketuotot ja selittävinä EVA, ROI ja sijoitetun pääoman tuottoprosentti. Regressiomallit laaditaan muuttujien viiden vuoden keskiarvoista. Yhden selittäjän malleissa regressioanalyysi tehdään kullekin tunnusluvulle erikseen. Tunnuslukujen paremmuutta tarkastellaan selitysasteiden ja erilaisten hajontakuvioiden tarkastelun perusteella. Saatujen tulosten mukaan EVA ei osoita paremmuutta tai selkeää huonommuutta, osa-ketuottojen selittäjänä, edellä mainittuihin perinteisiin tunnuslukuihin nähden. EVA yltää sekä yhden että usean selittäjän regressioanalyyseissä lähes yhtä hyvään tulokseen kuin ROI, mutta jää selvästi sijoitetun pääoman tuottoprosenttia alhaisemmaksi. Yksi syy siihen, että EVA ei ole saavuttanut suurta suosiota lanseeraamisensa jälkeen lienee se, että luotettavan EVA –tunnusluvun määrittäminen on osoittautunut verrattain monimutkaiseksi.
Keywords: EVA; Economic Value Added; taloudellinen lisäarvo; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|