Tuotannon kehittäminen Lean-periaatteiden mukaan - Mäntyniemi, Timo (My University, 2011)
Pro gradu tutkielma on case-tutkimus Vaasan Wärtsilän lohkokoneistusverstaasta. Työn tarkoituksena on soveltaa Lean-tuotannon periaatteita nykyiseen tuotantoprosessiin ja suunnitella uusi layout-ratkaisu case-yritykseen. Työn kannalta olennaisin teoriaosuus käsittelee Lean-tuotantoa ja siihen liittyviä työkaluja. Muut teoriaosuudet käsittelevät tuotantoa, layout-suunnittelua ja tuotannonohjausta. Empiirinen osuus tutkielmasta käsittelee Wärtsilän lohkokoneistusverstaan tuotantoa. Tutkielmassa esitellään nykyistä tuotantoa ja sen ongelmakohtia Leanin näkökulmasta. Tutkielmassa esitellään kehityskohteita ja kehitysideoita, joiden avulla tuotantoa saadaan vastaamaan Lean-tuotannon periaatteita. Layout-suunnittelussa pyrittiin ottamaan huomioon muun muassa layoutin selkeys ja materiaalien kuljetus. Yhteenvetona voidaan todeta, että lohkokoneistusverstaalla kannattaa siirtyä kohti Lean-muotoista tuotantoa, sillä näin tehtynä saadaan aikaan muun muassa lohkojen läpimenon osalta merkittävää parannusta.
Keywords: Lean-tuotanto; Läpimenoaika; Tuotannonohjaus; Tuotannon kehittäminen; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|