Identiteettinä ammatillinen rooli : Toimittajien julkisuusidentiteetin rakentuminen Twitterissä - Kauppinen, Elina (My University, 2022)
Tänä päivänä journalistien tuottamaa sisältöä ja työnkuvaa määrittää yhteiskunnallisen tehtävän lisäksi vahvasti myös taloudellisen tuloksen tekeminen osana mediaorganisaatiota. Uutismaailman vauhti on nopeampi ja luonne pinnallisempi, mikä puolestaan pakottaa myös toimittajien ammatilliset roolit ja käytännöt mukautumaan osaksi median murrosta. Kun juttuja myydään ja niille halutaan saada mahdollisimman iso lukijakunta taloudelliset kannustimet mielessä, nousee samalla esille tarve myydä journalismia toimittajien tunnettuudella. Tätä tunnettuutta toimittajat vahvistavat nykyään enenevissä määrin juuri sosiaalisen median avulla. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millä tavoin toimittajat rakentavat ja yksilöivät omaa asiantuntijakuvaansa sosiaalisessa mediassa. Tarkasteltavana sosiaalisen median alustana on yhteisö- ja mikroblogipalvelu Twitter, joka on erityisen suosittu toimittajien keskuudessa. Twitteristä on viime vuosina muodostunut yhä tärkeämpi uutisalusta, mikä myös osaltaan vaikuttaa uutisten tuottamiseen. Kaikki toimittajat eivät ole aktiivisia Twitterissä, mutta uutisorganisaatiot ovat jo alkaneet edellyttää toimittajilta vähintään yleistasoista läsnäoloa sosiaalisessa mediassa. Tutkimuksen taustalla onkin ajatus siitä, että Twitteriä nykypäivänä aktiivisesti käyttävä toimittaja haluaa vahvistaa julkista, yksilöllistä ammattimaisuuden identiteettiään. Tutkimuksessa kävi ilmi, että kaikki toimittajat toivat omaa organisaatiotaan myönteisesti esille sekä profiilikuvauksessaan että twiiteissään. Oman organisaation esille tuomisen tavoissa pystyttiin kuitenkin havaitsemaan selkeistä eroja, jotka myös limittyivät toimittajien yksilöllisiin toiminnan tapoihin verkossa. Tutkimustulosten perusteella pystyttiin toteamaan, että toimittajat voi nähdä Twitteriin jaetun sisällön perusteella sekä organisatorisen roolin, että yksilöllisen ammattilaisen näkökulmasta. Ammatillinen rooli oli kuitenkin pääasiassa kehystetty organisatorisella roolilla. Toimittajat siis rakentavat ja yksilöivät asiantuntijakuvaansa Twitterissä yksilöllisin keinoin, mutta yhteisen nimittäjän, eli organisatorisen roolin kautta. Journalistit voidaan siis näin ollen nähdä ensisijaisesti jotain mediataloa edustavina toimittajina ja vasta sen jälkeen toimittajina henkilökohtaisen asiantuntijuuden kehyksessä.
Keywords: sosiaalinen media; toimittajat (media); journalismi; ammatti-identiteetti; Twitter; identiteetti; henkilöbrändäys; fi=Digitaalinen media|en=Digital media|; fi=Viestinnän monialainen maisteriohjelma|en=Multidisciplinary Master's Programme in Communication|sv=Multidisciplinärt magisterprogram i kommunikation|