The impact and the spillover effect of credit rating announcements on corporate CDS spreads : Industry-level evidence from S&P 500 firms - Levo, Sakari (My University, 2021)
This Master’s Thesis investigates the effect of S&P 500 firms’ credit rating events on the credit default swap (CDS) market. The impact is examined considering all industries together and at the industry level. The study period is 2010-2018. Contribute to the prior literature, this paper examines whether competitors experience spillover effects in their CDS spreads before and around an event firm’s rating announcement. CDS spread is a direct price of credit risk and hence is widely utilized to measure firms’ creditworthiness. Generally, the higher a CDS spread, the more likely an entity will default. CDS contract protects the buyer if a reference entity, that is the issuer of a bond, defaults on a bond. The use of credit derivatives as a hedging instrument for credit risk has grown steadily during the 21st century. Three major credit rating agencies (CRAs) are Standard & Poor’s (S&P), Moody’s, and Fitch. They analyze the creditworthiness of entities and the financial status of companies. The role has become more significant in recent years not only due to globalization but also due to the complexity of financial products and financial regulation. The relationship between CDS spread and credit rating is inverse. The higher the rating, the lower is the expected CDS spread and vice versa. Currently, due to the high volatility of the CDS market and the significant reputation of CRAs, the relationship between the CDS market and rating events is a reasonable subject to study to reveal new information to portfolio hedging operations. Furthermore, investigating the effects of rating events on the CDS market reveals whether the CDS market is efficient based on the efficient market hypothesis (EMH). In this thesis, rating data is collected from the FitchConnect database and after controlling consists of 110 downgrades and 144 upgrades. The CDS data is collected as time series from Thomson Reuters Datastream and consists of 323 886 daily CDS spread quotes. The effects of rating events on event firms’ and non-event firms’ CDS spreads are examined using the event study. Overall, I find that the CDS market experience abnormal spread changes around upgrades but not around downgrades, and the CDS market anticipates upgrades but not downgrades. Also, the findings show that the spillover effects are observable among the S&P 500 firms since the CDS spreads of non-event firms react abnormally before and around downgrades and upgrades. However, the results show that the CDS market is segmented as the market reaction differs across the industries.

Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on tutkia, kuinka S&P 500-yritysten luottoluokitustapahtumat vaikuttavat luottoriskijohdannaisten markkinahintaan vuosina 2010-2018. Tätä vaikutusta tutkitaan ottamalla huomioon kaikki yritykset samanaikaisesti, mutta myös toimialakohtaisesti. Tutkimus tuo lisäarvoa aiempiin saman aihealueen tutkimuksiin tutkimalla toimialakohtaisesti, mikäli kilpailijoiden luottoriskijohdannaisten hinnat reagoivat merkittävästi ennen luottoluokitustapahtumaa ja sen aikana. Luottoriskijohdannaisen hinta on suora luottoriskin mittari ja sitä käytetään laajalti yritysten luottokelpoisuuden mittaamiseen. Yleisesti ottaen, mitä korkeampi johdannaisen hinta on, sitä riskipitoisempi tämän vakuutuksen kohde-etuutena oleva laina on. Luottoriskijohdannaissopimus suojaa haltijaansa, mikäli sen kohteena oleva joukkovelkakirjan liikkeellelaskija laiminlyö velan takaisinmaksun. Sopimusten käyttö luottoriskin suojauskeinona on kasvanut tasaisesti 2000-luvulla. Kolme suurinta luottoluokituslaitosta ovat Standard & Poor’s (S&P), Moody’s ja Fitch. Näiden laitosten tehtävänä on analysoida yritysten luottokelpoisuutta ja taloudellista asemaa. Laitosten rooli on kasvattanut merkitystään viime vuosina sekä globalisaation että monimutkaisten rahoitusinstrumenttien ja rahoitusalan sääntelyn johdosta. Luottoriskijohdannaisen hinnan ja luottoluokituksen välinen suhde on käänteinen. Mitä korkeampi luottoluokitus, sitä matalampi on johdannaisen odotettu hinta ja toisinpäin. Luottoriskijohdannaismarkkinan korkean volatiliteetin ja luottoluokituslaitosten merkittävän maineen johdosta luottoriskijohdannaisen hinnan ja luottoluokitustapahtumien välistä suhdetta on mielekästä tutkia, sillä tutkimuksen tarkoituksena on paljastaa ajankohtaista tietoa riskienhallinnan käyttöön. Tutkimalla luottoluokitustapahtumien vaikutusta luottoriskijohdannaismarkkinaan saadaan lisäksi vastauksia siihen, onko kyseinen markkina tehokas perustuen tehokkaiden markkinoiden hypoteesiin. Tässä tutkimuksessa luottoluokitusdata on kerätty FitchConnect -tietokannasta ja data koostuu 110:sta luottoluokituksen laskusta ja 144:sta luokituksen parantamisesta. Luottoriskijohdannaisdata on kerätty aikasarjana Thomson Reuters Datastream -tietokannasta ja koostuu 333 274:a päivittäisestä hintanoteerauksesta. Tutkimusmenetelmänä käytetään tapahtumatutkimusta. Tutkimuksen tuloksina luottoriskijohdannaismarkkinan nähdään reagoivan merkittävästi luottoluokitusta parantaviin, mutta ei laskemiseen johtaviin tapahtumiin. Markkinan nähdään myös ennakoivan luottoluokista parantavia, mutta ei laskevia tapahtumia. Lisäksi tulokset osoittavat, että S&P 500-yritysten välillä kilpailijoiden luottoriskijohdannaisten hinnat vaihtelevat sekä ennen luokitustapahtumaa että sen aikana, niin luokitusta laskevien kuin parantavien tapahtumien kohdalla. Tulokset kuitenkin osoittavat, että luottoriskijohdannaismarkkina on segmentoitunut, sillä markkinareaktio vaihtelee merkittävästi eri S&P 500-toimialojen välillä.
Keywords: creditworthiness; credit ratings; credit rating agencies; johdannaismarkkinat; luottoluokituslaitokset; luottoriskit; luottokelpoisuus; luottoluokitukset; derivative markets; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; Master's Degree Programme in Finance