Vapaaehtoinen tilintarkastus - Kysyntään vaikuttavat tekijät - Helin, Eppu (My University, 2018)
Vapaaehtoiset tilintarkastukset ovat olleet mahdollisia 1.7.2007 voimaan astuneen lakimuutoksen jälkeen. Tämän jälkeen monet pienet yritykset ovat luopuneet kokonaan tilintarkastuksista, mutta monet yritykset ovat silti suorittaneet vapaaehtoisen tilintarkastuksen. Tämän tutkielman tavoitteena on arvioida eri tekijöitä, jotka vaikuttavat vapaaehtoisen tilintarkastuksen kysyntään. Tämä tehdään vertaamalla tilintarkastuksen kysyntätekijöitä, haittoja, hyötyjä ja peilaamalla tilintarkastusta agenttiteoriaan. Tutkielmassa käydään läpi yleisesti tilintarkastuksen teoriaa, vapaaehtoisen tilintarkastuksen kysyntätekijöitä, haittoja, hyötyjä ja agenttiteoriaa. Vapaaehtoisen tilintarkastuksen ja agenttiteorian osuus perustuu lähes kokonaan aiempiin tutkimuksiin, joita aiheista on tehty. Tilintarkastuksen osuus perustuu tilintarkastuskirjallisuuteen ja aiempiin tutkimuksiin. Tutkielman empiriassa arvioidaan yrityksen koon, rahoituskustannusten ja omavaraisuuden vaikutusta kysyntään. Tutkielman aineistosta tehdyn logistisen regressioanalyysin tulosten mukaan vapaaehtoisen tilintarkastuksen kysyntään vaikuttaa eniten liikevaihto ja taseen loppusumma. Rahoituskustannusten ja omavaraisuuden vaikutuksista ei saatu riittäviä tuloksia.
Keywords: Vapaaehtoinen tilintarkastus; tilintarkastus; tilintarkastuksen kysyntä; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|