KKO 2024:51 – Lievän veropetoksen ja veropetoksen välinen rajanveto - Lehtonen, Asko (Suomen asianajajaliitto, 2025)
Korkein oikeus antoi 12.9.2024 merkittävän ennakkopäätöksen KKO 2024:51, joka koski lievän veropetoksen (RL 29:3) ja tavallisen veropetoksen (RL 29:1) välistä rajanvetoa. Ennakkopäätöksen merkitystä korostaa se, että korkein oikeus ei ole antanut ennakkopäätöksiä taloudellisen hyödyn vähäisyyden arvioinnista veropetosrikoksissa. A oli veron välttämistarkoituksessa laiminlyönyt ilmoittaa verottajalle saamansa pääomatulot, minkä vuoksi hänelle oli jäänyt määräämättä veroa 1 094,08 euroa. Korkein oikeus katsoi, ettei A:n veropetosta voitu pitää vähäisenä sillä tavoitellun taloudellisen hyödyn määrän perusteella. Kun tekoon ei liittynyt muitakaan teon vähäisyyttä puoltavia seikkoja, veropetosta ei pidetty lievänä. Oikeustapauskommentissa käsitellään lyhyesti lievän veropetoksen historiaa sekä tapauksen arviointia korkeimmassa oikeudessa.
Keywords: Veropetos; lievä veropetos; Korkein oikeus; fi=Talousoikeus|en=Business Law|