Strategisen johdon laskentainformaation tarve ja informaatiotarpeeseen vaikuttavat tekijät. Kyselytutkimus valmistusalan yrityksille. - Riihikangas, Tiina (My University, 2008)
Johdon laskentatoimen tehtävänä on tuottaa hyödyllistä informaatiota johtajille suunnittelun, valvonnan ja päätöksenteon tueksi. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että laskentahenkilöiden ja johtajien näkemykset saattavat erota suurestikin johtamistyössä hyödylliseksi koetusta informaatiosta ja tuotetun informaation laadusta. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, tuottaako laskentatoimi strategista johtamista tukevaa laskentainformaatiota ja mitkä tekijät vaikuttavat strategisen johdon laskentainformaation tarpeeseen. Tutkielmassa keskitytään laskentainformaation koettuun laatuun ja puutteeseen sekä suorituskyvyn mittareiden merkitykseen ja käyttöön. Lisäksi tutkitaan, vaikuttavatko yrityksen strategia, markkinoilla vallitsevan kilpailun voimakkuus tai epävarmuuden voimakkuus johtajan informaatiotarpeeseen. Tutkielman aineisto kerättiin Internet-kyselyllä, joka osoitettiin 300:lle keskisuuren tai suuren valmistusyrityksen toimitusjohtajalle. Vastausprosentiksi muodostui 26,46 %. Tilastollisina menetelminä käytettiin t-testiä, riippumattomien otosten t-testiä, yksisuuntaista varianssianalyysia ja Post Hoc –vertailua sekä ristiintaulukointia ja χ2 –testiä. Tulosten mukaan johtajat pitävät tuotettua laskentainformaatiota yleisesti hieman keskimääräistä laadukkaampana. Laskentainformaatiota pidetään ennen kaikkea tarkoituksenmukaisena ja täsmällisenä. Johtajista suurin osa koki, että heiltä puuttuu laskentainformaatiota, joka olisi hyödyllistä johtamistyössä. Puutetta koettiin erityisesti tulevaisuuteen suuntautuvasta informaatiosta, joka liittyy yrityksen ulkoisiin tekijöihin. Suorituskyvyn mittareiden tärkeyden ja käytön välillä havaittiin tärkeys–käyttökuilu. Tulosten mukaan markkinastrategia, kilpailun voimakkuus ja epävarmuuden voimakkuus eivät vaikuta johtajan kokemukseen laskentainformaation laadusta, puutteesta ja informaatiokuilusta.
Keywords: laskentainformaatio; informaatiotarve; strateginen johto; suorituskyvyn mittaaminen; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|