Kestävä henkilöstöjohtaminen : Laadullinen tutkimus nuorten työntekijöiden näkemyksistä työelämän vastuullisuuteen - Karjalainen, Henna-Riika (My University, 2025)
Vastuullisuuden ja kestävän kehityksen käsitteet ovat lisääntyneet henkilöstöjohtamisen tutkimuksessa viime aikoina. Kestävä henkilöstöjohtaminen pyrkii rakentamaan taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestäviä organisaatioita kehittämällä pitkäjänteisiä henkilöstöjohtamisen käytäntöjä. Vastuullisuuteen panostaminen parantaa organisaatioiden kilpailukykyä muun muassa lisäämällä työntekijöiden työtyytyväisyyttä ja sitoutumista. Sidosryhmäajattelun mukaisesti organisaatiot ovat sitä vastuullisempia, mitä paremmin ne ottavat huomioon eri sidosryhmänsä. Henkilöstöjohtamisen näkökulmasta työntekijät ovat keskeisin sidosryhmä. On tunnistettu, että henkilöstön mielipiteiden ja tarpeiden huomioonottaminen henkilöstöjohtamista kehittäessä on oleellista, mutta henkilöstöön liittyviä laadullisia tutkimuksia on verrattain vähän. Tämä tutkimus keskittyy selvittämään nuorten työntekijöiden näkemyksiä, kokemuksia ja odotuksia liittyen työelämän vastuullisuuteen, minkä kautta henkilöstöjohtamista voidaan kehittää kestävämpään suuntaan. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys tarkastelee vastuullisuutta liiketalouden kontekstissa sekä kestävän henkilöstöjohtamisen keskeistä sisältöä. Sidosryhmäajattelun lisäksi yhteiskuntavastuun käsite on keskeinen liittyen vastuulliseen liiketoimintaan. Oleellista kestävässä henkilöstöjohtamisessa ovat erilaiset käytännöt ja kuinka niiden avulla voidaan vaikuttaa henkilöstön asenteisiin ja käyttäytymiseen. Aineisto kerättiin teemahaastatteluilla, johon osallistui kuusi 23–31-vuotiasta työntekijää eri organisaatioista. Aineisto analysoitiin teoriaohjaavan sisällönanalyysin keinoin. Tulosten mukaan nuorten työntekijöiden näkemykset vastuullisuudesta liittyvät vahvasti sosiaaliseen vastuullisuuteen, sillä työhyvinvointi, oikeudenmukaisuus ja osaamisen kehittäminen ovat heille merkityksellisiä. Nuoret työntekijät yhdistävät vastuullisuuden osaksi organisaation arvoja, joiden kautta sen tulisi näkyä työn toteuttamisessa. He toivovat organisaatioilta joustavia käytäntöjä, esihenkilön tukea sekä selvää viestintää ja arvopohjaa liittyen organisaatioiden vastuullisuustavoitteisiin. Ympäristö ei usein korostu kestävän henkilöstöjohtamisen tutkimuksessa. Kuitenkin useat nuoret työntekijät kokivat ympäristöasiat olennaiseksi osaksi vastuullisuutta, mikä herättää jatkotutkimusehdotuksia liittyen ekologiseen ulottuvuuteen. Pääosin tutkimustulokset tukevat aikaisempaa kestävän henkilöstöjohtamisen tutkimusta.
Keywords: henkilöstöjohtaminen; organisaatiot; vastuullisuus; kestävä kehitys; työelämä; työntekijät; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|