Paljaat kartellit EY:n kilpailuoikeudessa - Jokelainen, Johanna (My University, 2009)
Täydellisten sisämarkkinoiden luominen on Euroopan yhteisön ja yhteisön oikeuden keskeinen tavoite. Kansallisten kotimarkkinoiden asemesta Euroopan yhteisön alueella toimivien yritysten kotimarkkinoiksi pyritään saamaan koko Euroopan yhteisön alue. Todellisten yhteismarkkinoiden luomiseen Euroopan yhteisössä tarvitaan Euroopan yhteisön kilpailuoikeus ja kilpailupolitiikka, joiden keskeisenä tavoitteena on yksityisoikeudellisten esteiden poistaminen Euroopan yhteisön jäsenvaltioiden välisestä kaupasta. Vapaille markkinoille kaikkein suurin uhka ovat kilpailunrajoituksista kartellit, minkä vuoksi niitä koskeva kielto on kilpailulainsäädännön tärkein säännös. Kartelli muodostuu joukosta samanlaisia, itsenäisiä yrityksiä, jotka liittyvät yhteen voidakseen valvoa hintoja tai jakaa markkinat keskenään ja rajoittaa siten kilpailua. Tämän tutkimuksen tarkoitus on selvittää, mitä Euroopan yhteisön perustamissopimuksen eli Rooman sopimuksen 81 artikla sääntelee paljaita kartelleja. Paljailla kartelleilla tarkoitetaan kartelleja, joiden tarkoitus on puhtaasti kilpailun rajoittaminen. Rooman sopimuksen 81 artiklan mukaan yritysten väliset sopimukset, jotka tuntuvasti rajoittavat kilpailua, ovat kiellettyjä. Tällaisten sopimuksien katsotaan olevan automaattisesti mitättömiä. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan Euroopan kilpailuoikeuden kartellikiellon näkymistä suomalaisessa kilpailuoikeudessa. Perustamissopimukset ovat Euroopan unionissa suoraan sovellettavaa lainsäädäntöä. Artiklan soveltaminen kuitenkin edellyttää kauppavaikutusta eli sitä, että sopimus tai toimenpide on omiaan vaikuttamaan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan.
Keywords: kartellit; kilpailuoikeus; fi=Talousoikeus|en=Business Law|