Mikro- ja makrovaikuttajien vaikutus kuluttajien ostopäätöksiin : Vaikuttajamarkkinoinnin rooli kuluttajien asenteiden ja luottamuksen rakentamisessa - Pajunen, Jami; Wallenius, Ville (My University, 2025)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan mikro- ja makrovaikuttajien roolia vaikuttajamarkkinoinnissa ja niiden vaikutusta kuluttajien asenteisiin ja ostopäätöksiin suomalaisessa kontekstissa. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten kuluttajat kokevat vaikuttajamarkkinoinnin autenttisuuden ja sen vaikutuksen heidän luottamukseensa ja ostoskäyttäytymiseensä sekä millaisia eroja mikro- ja makrovaikuttajien vaikutuksissa havaitaan. Lisäksi tutkimuksessa analysoitiin, millaisia odotuksia kuluttajilla on vaikuttajamarkkinoinnin tulevaisuudesta. Tutkimuksen aineisto kerättiin teemahaastatteluilla, jotka analysoitiin sisällönanalyysin avulla. Aineistosta nousi esiin kolme erilaista kuluttajatyyppiä: aitouden ja vastuullisuuden etsijät, teknologiainnostuneet kuluttajat sekä käytännöllisyyttä ja pitkäjänteisyyttä arvostavat kuluttajat. Tulokset osoittivat, että mikrovaikuttajat koetaan erityisen luotettavina ja henkilökohtaisina, kun taas makrovaikuttajat tarjoavat laajempaa näkyvyyttä ja nopeaa tunnettuuden kasvua. Vaikuttajamarkkinoinnin autenttisuus korostui keskeisenä tekijänä kuluttajien luottamuksen rakentumisessa ja heidän ostopäätöksissään. Tutkimuksen johtopäätöksissä korostetaan, että vaikuttajamarkkinoinnin onnistuminen edellyttää strategista suunnittelua ja vaikuttajien huolellista valintaa brändin tavoitteiden ja kohderyhmän perusteella. Lisäksi tutkimus tarjoaa liikkeenjohdollisia suosituksia siitä, miten vaikuttajamarkkinointia voidaan hyödyntää tehokkaasti eri kuluttajaryhmien tarpeiden huomioimiseksi. Vaikuttajamarkkinoinnin odotetaan kehittyvän kohti entistä vastuullisempia ja läpinäkyvämpiä käytäntöjä, jotka vastaavat kuluttajien kasvaviin odotuksiin.
Keywords: markkinointi; fi=Markkinointi|en=Marketing|; fi=Markkinoinnin johtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Marketing Management|