Terveydenhuollon työ ja johtaminen tulevaisuudessa : Rapid review -kirjallisuuskatsaus - Näppä, Miia (My University, 2021)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaisena julkinen terveydenhuolto ja terveydenhuoltoalan työ näyttäytyy tulevaisuudessa aikaisempien tutkimusten mukaan sekä kartoittaa, mitkä tekijät tai trendit erityisesti vaikuttavat tulevaisuuden terveydenhuollon työhön ja sen muutokseen. Lisäksi haluttiin selvittää, millä tavalla tulevaisuuden työhön ja siihen liittyviin haasteisiin pystytään vastaamaan johtamisen keinoin. Tutkimuksen tavoitteena oli luoda kokonaiskuva terveydenhuollon tulevaisuudesta, tulevaisuuden työstä ja sen johtamisesta sekä niihin vaikuttavista tekijöistä. Tutkimusmenetelmänä hyödynnettiin rapid review -kirjallisuuskatsausta, joka mukailee systemaattisen kirjallisuuskatsauksen prosessia kevennettynä ja mahdollistaa tutkimustiedon yhdistymisen sekä olemassa olevan teorian tai kokonaiskuvan rakentamisen. Rapid review -kirjallisuuskatsausta voidaan hyödyntää terveydenhuollossa näyttöön perustuvan päätöksenteon tukena, sillä se on suhteellisen nopea ja vähemmän resursseja vaativa tapa kerätä tietoa. Tutkimusaineisto analysoitiin induktiivisen sisällönanalyysin periaatteella. Tutkimustulosten mukaan terveydenhuollon tulevaisuuteen ja tulevaisuuden työhön vaikuttaa erityisesti teknologian ja digitalisaation kehittyminen, väestön ikääntyminen ja työvoiman vähentyminen sekä asiakkaiden lisääntyvät odotukset, osallisuus ja vastuu. Terveydenhuollon työ on tulevaisuudessa entistä integroidumpaa ja yhteistyö ammattilaisten kesken tiiviimpää, tietoa ja teknologiaa hyödynnetään aikaisempaa enemmän sekä työ on entistä asiakaslähtöisempää ja yhteistyö potilaan kanssa korostuu. Lisäksi tulevaisuudessa hoitajan rooli on entistä laajempi, vastuullisempi ja itsenäisempi ja työ keskittyy yhä vahvemmin ennaltaehkäisyyn ja terveyden edistämiseen. Johtamisella nähtiin tutkimusaineistossa olevan keskeinen merkitys terveydenhuollon tulevaisuuden haasteisiin vastaamiseksi ja tarvittavien muutosten toteutumiseksi. Hoitotyön johtamiselta edellytetään tulevaisuudessa vahvaa osaamista ja muutoksen johtamiskykyä, mutta myös teknistä tietämystä, osallistavaa toimintatapaa sekä kykyä ennakoida ja sopeutua tuleviin muutoksiin. Terveydenhuollon tulevaisuuden haasteet edellyttävät lisäksi terveydenhuollon ammattilaisten tehtäväroolien ja yhteistyön kehittämistä, koulutuksen uudistamista ja osaamisen tukemista sekä asiakaslähtöisten ja terveyttä edistävien toimintamallien vahvistamista. Terveydenhuollon rakenteita uudistamalla, toimintoja kehittämällä ja teknologiaa hyödyntämällä on mahdollista vastata ikääntymisen tuomiin haasteisiin, tulevaisuuden terveydenhuollon resurssien riittävyyteen sekä palvelujen saatavuuteen. Tämän tutkimuksen tuloksia on mahdollista hyödyntää erityisesti terveydenhuollon rakenteiden, toimintojen ja palvelujen kehittämiseksi ja suuntaamiseksi tulevaisuuden haasteita ja palvelutarpeita, mutta myös ennakointeja vastaavaksi.
Keywords: johtaminen; terveydenhuolto; tulevaisuus; kirjallisuuskatsaukset; kehittäminen; terveyspalvelut; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|