Vaikuttajamarkkinoinnin saavutettavuus ja sen toteutuminen Instagramin iOS-sovelluksessa - Koskinen, Sanni (My University, 2026)
Tämä pro gradu -tutkielma tarkastelee vaikuttajamarkkinoinnin saavutettavuutta Instagramin iOS-sovelluksessa keskittyen suomalaisten sosiaalisen median vaikuttajien kaupallisiin kuva- ja Reels-julkaisuihin. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia saavutettavuusratkaisuja vaikuttajat hyödyntävät kaupallisessa sisällöntuotannossa, millaisia puutteita ja kehityskohteita julkaisuista voidaan tunnistaa sekä miten saavutettavuuden taso eroaa kuva- ja Reels-julkaisuiden välillä. Tutkimusaihe on ajankohtainen, sillä sosiaalisen median kaupallinen sisältö on lisääntynyt merkittävästi. Saavutettavuuden toteutuminen julkaisuissa vaikuttaa suoraan sisällön yhdenvertaiseen saavutettavuuteen ja kaupalliseen vaikuttavuuteen. Tutkimus toteutettiin laadullisena analyysina. Aineisto koostui kuuden suomalaisen vaikuttajan vuoden ajalta kerätyistä yhteensä 178 kaupallisesta kuva- ja Reels-julkaisusta. Analyysi perustui WCAG-ohjeistukseen sekä iOS-laitteen VoiceOver-ruudunlukijan hyödyntämiseen vaihtoehtoisten tekstien, kuvatekstien ja hashtagien toimivuuden arvioimiseksi. Aineisto tyypiteltiin toistuvien piirteiden perusteella, mikä mahdollisti saavutettavuuden tarkastelun visuaalisesta, kielellisestä ja rakenteellisesta näkökulmasta. Tulokset osoittavat, että saavutettavuuden toteutuminen sosiaalisen median vaikuttajien kaupallisissa julkaisuissa on vaihtelevaa ja usein puutteellista. Vaihtoehtoiset tekstit, tekstitykset ja muut saavutettavuusominaisuudet olivat monissa julkaisuissa kokonaan käyttämättä tai toteutuivat vain osittain. Käytännöt erosivat huomattavasti sosiaalisen median vaikuttajien välillä ja saavutettavuus jäi usein visuaalisen ilmeen ja kaupallisten tavoitteiden varjoon. Reels-julkaisuissa erityisiä haasteita aiheuttivat tekstitysten puuttuminen, tekstityksen luettavuusongelmat ja nopea tempo. Puolestaan kuvajulkaisuissa keskeisiä puutteita olivat vaihtoehtoisten tekstien puuttuminen ja heikko kontrasti. Tutkimus vahvistaa aiempia havaintoja sosiaalisen median saavutettavuuden puutteista ja tuo uutta tietoa erityisesti kaupallisen sisällön kontekstista. Tulosten perusteella saavutettavuus ei ole vielä vakiintunut osaksi vaikuttajamarkkinoinnin sisällöntuotantoa, vaikka sen merkitys digitaalisen yhdenvertaisuuden ja kaupallisen vaikuttavuuden kannalta on keskeinen. Tutkimus korostaa tarvetta lisätä sosiaalisen median vaikuttajien ja yhteistyöyritysten tietoisuutta saavutettavuudesta sekä kehittää alustoja tukemaan saavutettavien käytäntöjen omaksumista.
Keywords: sosiaalinen media; esteettömyys ja saavutettavuus; Instagram; digitaalinen markkinointi; mainonta; vaikuttajamarkkinointi; fi=Tietojärjestelmätiede|en=Information Systems|; fi=Tietojärjestelmätieteen maisteriohjelma|en=Master’s Programme in Information Systems|