Ohjelmistorobotiikan hyödyntäminen kohdeyrityksen eri funktioissa - Juhala, Olli (My University, 2021)
Tässä diplomityössä käsitellään ohjelmistorobotiikan tuomia mahdollisuuksia toimeksiantajan kohdeyksikössä. Työssä käydään läpi ohjelmistorobotiikan teoriaa ja vertaillaan kolmen kaupallisen RPA-toimittajan ohjelmistoja sekä tutustutaan kahteen avoimeen lähdekoodiin perustuvaan ohjelmistoon. Tutkimuksen tavoite on ohjelmistorobotiikan hyödyllisyyden osoittaminen kohdeyrityksessä ja selvittää mahdollisia uusia käyttökohteita kyseiselle teknologialle. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millä ohjelmistolla tavoitteisiin voidaan päästä ja kuinka uudet käyttökohteet potentiaalisesti voitaisiin toteuttaa valitulla ohjelmistolla. Teoria-osuudessa sivutaan ohjelmistorobotiikan toimintaa, sekä siihen liittyviä hyötyjä ja riskejä. Kappaleessa käydään läpi myös, mitkä ovat ohjelmistorobotiikan vaatimukset ja miksi se voi epäonnistua. Toteutetussa vertailussa tarkastellaan ohjelmistojen yleisiä piirteitä ja ominaisuuksia. Vertailun painopiste on ohjelmiston helppokäyttöisyydessä sekä pilottiin soveltuvuudessa. Työhön toteutetussa pilottihankkeessa testataan RPA-työkalujen toiminnallisuuksia osana NCR-prosessia. NCR-prosessissa on kyse virheiden käsittelystä, jotka kohdistuvat joko tuotannon vaiheisiin tai lopputuotteisiin. Reklamaation jälkeen se selvitetään, juurisyy analysoidaan ja suoritetaan korjaavat toimenpiteet. Tämän jälkeen havainnoista ja tehdyistä toimista raportoidaan reklamaation tekijälle. Hankkeeseen valitaan sellaisia prosessin vaiheita, joiden koetaan olevan välttämättömiä, muttei itsessään tuottavia. Pilottiin sisältyy Excel-tiedoston haku ja lataus verkosta, sen muokkaaminen halutunlaiseksi sekä sähköpostien automaattista lajittelua. Lisäksi sivutaan ohjelmistorobotiikan sisältämää OCR-teknologiaa ja kuinka sitä voitaisiin hyödyntää dokumenttien lukemiseen. Vertailussa UiPath nousi muiden vaihtoehtojen joukosta selvästi esille ja sitä käytettiin pilottihankkeen lopullisena alustana. Vaikka kaikki kolme kaupallista vaihtoehtoa ovat tunnustusta saaneita, Blue Prism ja Automation Anywhere eivät taipuneet pilottihankkeen toteuttamiseen käytettävissä olevassa ajassa. UiPathilla pilottihanke saatiin toteutettua vaatimusten mukaisesti ja ohjelmistorobotiikan toimivuus tehtävissä tuli todistettua. Pohdintaosuudessa tulevaisuuden käyttökohteita löydettiin useilta liiketoiminnan eri osa-alueilta. Ohjelmistorobotiikan käyttöönotossa voi kuitenkin olla hyötyä ulkopuolisesta konsultointiavusta, jonka seurauksena myös järjestelmien tulevia tarpeita ja mahdollisia ongelmakohtia voidaan ottaa huomioon jo etukäteen.

In this thesis Robotic Process Automation and the possibilities it could provide in the business unit of target company are studied. Besides the theory of Robotic Process Automation, there will be a comparison between three commercial RPA-tools and slight introduction to two open-source solutions. The target for the research is proving the usefulness of Robotic Process Automation and finding possible new use cases for the technology. The Purpose of the research is to find out which software would potentially lead to the best results and how found new use cases could be implemented with chosen software. Theory part includes functionality of RPA and benefits and risk associated to it. Chapter also enlights requirements for technology and why it can fail to deliver desired results. General characteristics and specifications of RPA tools will be studied in the comparison. The pilot for the thesis is about testing the RPA-tools capability as a part of the NCR-process. Process is about handling errors related to steps in production process or the product itself. Receiving reclamation leads to analyzing the root cause of the issue and correcting measures are performed. After that the report of the observations and actions made is filed. Lastly the report is sent to the owner of the reclamation. The pilot included fetching and downloading certain data in the Excel-format. After the down-load, the file was edited to desired form. Email triggers were used in automation, not only in the Excel fetching process but also on its own when emails were sorted by the sender. Additionally, OCR-technology was examined and how it could be implemented to help with the document understanding in the process. Results of the comparison indicate that UiPath performed the best in given tasks and it was used to finish the Proof of Concept. Most important features for the comparison were ease of use and compatibility for the PoC. All three commercial contestants are industry leaders in the Robotic Process Automation technology, Blue Prism and Automation Anywhere were not suitable for this type of process needed in the PoC. UiPath matched the specifications better and the usefulness of RPA was proven in the business unit. In reflection section multiple ideas for future implementation prospects were found from across different function areas. While starting the implementation of RPA, it could be beneficial to use external consultation. This could lead future needs and potential problems being considered already in advance.
Keywords: automaatio; robotiikka; tietotekniikka; prosessit; ohjelmistokehitys; tekoäly; fi=Automaatio- ja tietotekniikka|en=Automation and Computer Science|; fi=Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma|en=Degree Programme in Energy Technology and Information Technology|