Suomalainen voittaa aina : Rahapelaamisen merkitys nuorten miesten keskuudessa - Keisala, Juho (My University, 2026)
Tämän laadullisen tutkimuksen tarkoituksena on tutkia, miksi nuoret miehet kuluttavat raha-pelejä ja minkälaisia motiiveja, vastuullisuuskäsityksiä ja itsesäätelykeinoja heidän pelaamiseensa liittyy. Tähän tarkoitukseen vastataan tutkimuksessa muodostetun teoreettisen viitekehyksen ja empiirisen tutkimusaineiston pohjalta. Tutkimuksen ensimmäisenä tavoitteena on rakentaa teoreettinen viitekehys, joka tarkastelee rahapelaamista kulutuskäyttäytymisen muotona. Toisena tavoitteena tutkitaan sitä, miten rahapelaamisen motiivit ilmenevät yksilön pelaamisessa. Kolmas tavoite on saada selville, miten nuoret miehet käsittävät rahapelaamisen vastuullisuuden ja miten he käyttävät itsesäätelyn keinoja oman pelaamisensa hallitsemisessa. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys tarkastelee rahapelaamista monitahoisena ilmiönä. Viitekehyksen pohjana ovat Binden (2013) rahapelaamisen motiivit: voiton mahdollisuus, unelma päävoitosta, sosiaaliset palkinnot, älyllinen haaste ja mielialan muutos. Näiden motiivien lisäksi kehys täydentyy vastuullisuuden ja itsesäätelyn käsitteillä, jotta nuorten miesten rahapelaamista pystytään tarkastelemaan kokonaisvaltaisemmin. Rahapelaaminen ei muodostu yksittäisistä valinnoista, vaan se muodostuu jatkuvana ja tilanteisiin sidoksissa olevana prosessina. Tutkimuksen empiirinen aineisto on kerätty puolistrukturoituina yksilöhaastatteluina. Haastatteluihin osallistui yhdeksän nuorta miestä, jotka olivat pelanneet rahapelejä viimeisen vuoden aikana. Aineiston analyysissa hyödynnetään teoriaohjaavaa laadullista sisällönanalyysia, jonka avulla tarkastellaan pelaamiseen liitettyjä merkityksiä, motiiveja ja yksilön vastuullisuuteen sekä itsesäätelyyn liittyviä käytäntöjä. Binden (2013) esittämät motiivit näkyvät tämän tutkimuksen aineistossa vahvasti. Tämän tutkimuksen johtopäätökset osoittavat, että rahapelaamisen motiivit eivät ole ainoastaan tärkeitä rahapelaamisen aloittamisen kannalta, vaan myös ylläpitävät pelaamisen jatkumista ja tarjoavat sen tuottamia palkintoja. Aineistossa vastuullisuus tulee ilmi ennen kaikkea yksilön vastuuna, jota toteutetaan itsesäätelyn avulla. Käytännön tasolla yksilöt rajoittavat omaa pelaamistaan eri pituisia ajanjaksoja. Rajaamisesta huolimatta rahapelaamista ei lopetettu kokonaan, vaikka rahapelaamisen haitat ja riskit tiedostetaan. Aineistossa korostuu myös se, ettei vastuullinen pelaaminen ole pysyvä tila, vaan tilannekohtaisesti mukautuva prosessi, jossa yksilö arvioi ja säätelee toimintaansa jatkuvasti. Tähän prosessiin liittyy myös ristiriitoja pelaamisen motiivien ja itsesäätelyn välillä. Pelaaminen muodostuu jatkuvaksi tasapainotteluksi houkuttelevuuden ja sen hallinnan välillä. Samat motiivit, jotka tuottavat palkintoja, voivat samalla heikentää itsesäätelyn toteutumista tietyissä tilanteissa ja ajaa yksilöä toimimaan omaa vastuullisuuskäsitystään vastaan.
Keywords: rahapelit; pelaaminen; peliriippuvuus; ongelmapelaaminen; motivaatio; uhkapelit; kuluttajakäyttäytyminen; nuoret; riippuvuus; kokemukset; fi=Markkinointi|en=Marketing|; fi=Markkinoinnin johtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Marketing Management|