Vastuullinen henkilöstöjohtaminen henkilöstöammattilaisten näkökulmasta - Putkonen, Tuuli (My University, 2022)
Vastuullinen henkilöstöjohtaminen on suhteellisen tuore näkökulma henkilöstöjohtamiseen ja tuoreutensa vuoksi myös käsitteenä melko vakiintumaton. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten vastuullinen henkilöstöjohtaminen näyttäytyy henkilöstöammattilaisten näkökulmasta tarkasteltuna. Tutkimusongelmaa lähestytään kolmen tutkimuskysymyksen kautta, joiden avulla selvitetään mitä vastuullinen henkilöstöjohtaminen tutkimuksen kohderyhmän mielestä tarkoittaa, millaisia ovat vastuulliset henkilöstöjohtamiskäytännöt ja millaisia mahdollisia vaikutuksia vastuullisella henkilöstöjohtamisella nähdään olevan. Tutkimuksen teoriaosuudessa avataan vastuullisen henkilöstöjohtamisen taustaa ja käsitettä aiemman tutkimustiedon näkökulmasta. Työhyvinvointia käsitellään osana teorialukua sen ollessa vahvasti vastuullisen henkilöstöjohtamisen yhteyteen liitetty teema. Tutkimus on toteutettu laadullisena tutkimuksena ja aineisto on kerätty teemahaastattelujen avulla. Tutkimuksen aineisto muodostuu viiden samassa asiantuntijaorganisaatiossa työskentelevän henkilöstöammattilaisen yksilöhaastattelusta. Tutkimusaineiston analyysitapana on käytetty sisällönanalyysia, jonka perusteella on tunnistettu tutkimuksen keskeiset tulokset tutkimuskysymysten rakenteen ja osittain myös aiemman tutkimustiedon ohjaamana. Lakien nähtiin asettavan minimitason vastuullisuudelle, mutta jotta vastuullisella henkilöstöjohtamisella voidaan erottua, täytyy tämä minimitaso ylittää. Keskeisiksi vastuullisen henkilöstöjohtamisen teemoiksi nousivat turvallinen työympäristö, työhyvinvointi sekä yksilön ja johdon jaettu vastuu vastuullisuuden toteutumisessa. Vastuullisiksi henkilöstöjohtamiskäytännöiksi tunnistettiin työn tasapuolisen jakautumisen varmistaminen, esihenkilöiden tukeminen, työntekijöiden yksilöllinen ja tasapuolinen kohtelu, avoimen kaksisuuntaisen kommunikaation mahdollistaminen, osaamisen kehittäminen sekä henkilöstön osallistaminen. Keskeisinä vastuullisen henkilöstöjohtamisen vaikutuksina esille nousivat positiivinen vaikutus organisaation taloudelliseen menestykseen, henkilöstön sitoutuneisuuden kasvu, hyvinvoinnin parantuminen sekä positiivinen työnantajakuva. Tutkimus tuo uuden näkökulman vastuullisen henkilöstöjohtamisen tarkasteluun tutkimalla henkilöstöammattilaisten näkemyksiä vastuullisuudesta. Tutkimustulos kuvaa tutkimuksen kohteena olevien henkilöstöammattilaisten näkökulmia vastuullisesta henkilöstöjohtamisesta, eikä tutkimustulos ole näin ollen yleistettävissä.
Keywords: henkilöstöjohtaminen; työhyvinvointi; vastuullisuus; yritysvastuu; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|