Viikonpäivän vaikutus listautumisantien alihinnoitteluun: Empiirinen tutkimus Helsingin pörssistä vuosilta 1995-2007 - Heikkilä, Anssi (My University, 2010)
Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää onko viikonpäivällä vaikutusta listautumisantien alihinnoitteluanomaliaan. Lisäksi tutkimuksessa osoitetaan alihinnoitteluanomalian esiintyminen Suomen osakemarkkinoilla. Tutkimusaineistona käytetään 65 yrityksen listautumisanteja Helsingin pörssissä vuosien 1995–2007 välisenä aikana. Alihinnoitteluanomalian esiintymisen testaaminen perustuu ensimmäisen kaupankäyntipäivän tuottojen määrittämiseen ja studentin t-testiin. Viikonpäivän vaikutuksen testaaminen toteutetaan usean muuttujan regressiomallilla, jossa viikonpäivän lisäksi käytetään useita eri referenssimuuttujia. Aihetta voidaan pitää varsin ajankohtaisena, koska ensimmäinen julkaistu tutkimus viikonpäivän vaikutuksesta alihinnoittelun voimakkuuteen on vuodelta 2009, jolloin Yhdysvaltojen markkinoilla havaittiin alihinnoittelulla ja maanantailla olevan selkeä positiivinen korrelaatio. Tutkimuksessa havaittiin, että Helsingin pörssin listautumisannit ovat olleet selkeästi alihinnoiteltuja vuosien 1995–2007 aikana. Listautumisen viikonpäivällä ei kuitenkaan havaittu olevan vaikutusta alihinnoittelun voimakkuuteen Suomen osakemarkkinoilla. Sen sijaan käytetyt referenssimuuttujat osoittivat, että keskeisiä alihinnoitteluun vaikuttavia tekijöitä olivat markkinaolosuhteet ja kuumien markkinoiden jakso.
Keywords: listautumisanti; anomalia; alihinnoittelu; viikonpäivä; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Master's Degree Programme in Finance|