Väärinkäytösten varoitussignaalit ja niiden ennustava kyky sisäisessä tarkastuksessa - Uusitalo, Petri (My University, 2007)
Tutkielman tarkoituksena on tutkia, onko olemassa ennustavaa kykyä omaavia väärinkäy- tösten varoitussignaaleita. Tutkimuksessa on mukana yhteensä 32 varoitussignaalia. Tut-kimus toteutetaan sisäisten tarkastajien avulla. Lisäksi tutkimuksessa selvitetään sisäisten tarkastajien mielipiteitä tärkeimmistä varoitussignaaleista. Tutkielma toteutetaan kyselytutkimuksena. Kysely lähetetään yhteensä 210 suomalaiselle sisäiselle tarkastajalle. Tutkimuksessa selvitetään 32 varoitussignaalin ennustavaa kykyä väärinkäytösten havaitsemisessa. Käytännössä tämä toteutetaan vertailemalla väärinkäy-tösten havainneiden sisäisten tarkastajien ja niitä ei havainneiden sisäisten tarkastajien vastauksia toisiinsa. Varoitussignaalien ennustava kyky saadaan selville käyttämällä tilas-tollisena menetelmänä khii- toiseen testiä. Sisäisten tarkastajien mielipiteitä tärkeimmistä varoitussignaaleista tutkitaan prosentuaalisella vertailulla. Tutkimuksessa mukana olleista 32 varoitussignaalista 12 havaittiin ennustavaa kykyä väärinkäytösten havaitsemisessa. Sisäisten tarkastajien mielipiteet tärkeimmistä varoitus-signaaleista eivät eronneet toisistaan, mutta varsinaisen testauksen puuttuessa ei voida sanoa saiko tutkimuksen toinen hypoteesi vahvistusta vai ei. ___________________________________________________
Keywords: sisäinen tarkastus; väärinkäytökset; varoitussignaalit; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|