Tulevaisuuden Kyyjärvi nuorten silmin : Nuorisovaltuutettujen tulevaisuuden asumisen skenaariot Kyyjärvellä - Haapa-aho, Kirsi (My University, 2024)
Suomessa maaseutumaisten kuntien- ja kaupunkien väestön on huomattu vähentyneen jo useita vuosia. Useat kunnat kamppailevatkin eri keinoin asukkaiden houkuttelemisesta kuntaan. Kunnilla on strategioissa ja visioissa sekä rakennemalleissa tavoitteita asukkaiden saamiseksi kuntaan. Ilmiö kuvastuu niin yksilössä, paikallisessa, maakunnallisessa-, kansallisessa sekä globaalissa mittakaavassa. Väestöhuoltosuhde on myös näissä maaseutumaisissa kunnissa heikentynyt. Kaupungistuminen on jatkunut Suomessa jo vuosikymmeniä, mutta viime vuosina suurkaupunkikeskukset ovat menettäneet asukkaitaan. Asukkaat ovat siirtyneet kaupunkiseutujen kehyskuntiin. Tähän liittyy teknologiatyöpaikkojen vähentyminen kaupungeissa ja suurten kaupunkien lähikunnissa vapautuneet asunnot. Tämä Pro gradu -tutkielma on kvalitatiivinen tulevaisuudentutkimus, jossa osittain käytetään myös kvantitatiivisia menetelmiä. Tutkimusta lähestytään etnografisen tutkimusmenetelmän kautta. Tulevaisuustyöpajassa käytetään menetelmänä strategista analyysiä skenaariotyöskentelyn avulla. Strategisella analyysillä selvitetään Kyyjärven nuorisovaltuutettujen tulevaisuuden sisäiset vahvuudet ja heikkoudet sekä ulkoiset mahdollisuudet ja uhkat paikkakunnalla tulevaisuuden asumisessa. Näistä laaditun synteesin avulla laaditaan tulevaisuustyöpajassa toimenpide-ehdotukset. Lopuksi laaditaan ennakoivalla, kontrastisella skenaariomenetelmällä skenaariot, joita syntyy kolme tulevaisuuden strategisen paikkaperustaisen alueidenkäytön skenaariota. Skenaarioissa havaittiin, että paikkaperustaisen eri aluetasoille skaalautuvan verkostomaisen kehittämisen valttikortit löytyvät jo nykyäänkin Kyyjärveltä. Näitä ovat kunnan erityispiirteistä löydettävissä ja valtakunnan tasolla näkyvissä näistä ovat nyt Betset Oy, Kauppakeskus Paletti ja KyKy-Betset lentopallojoukkue. Naapurikunnissa on myös omat erityispiirteensä, Salamajärven kansallispuisto Perhossa ja Kannonkosken Piispalan nuorisomatkailukeskus. Piispalan nuorisomatkailukeskus tarjoaa ympärivuotisen sisä- ja ulkoliikuntamahdollisuudet ja kansallispuistot ovat luonnossa liikkujien suosiossa. Skenaarioissa nousi esille myös paikkariippumaton verkko-opiskelu. Lisäksi Omaolo.fi-verkkoalustalla sekä digivastaanotolla pystytään ehkä jollakin tukemaan terveydenhuollon palveluita maakunnan reuna-alueella. Samalla olisi hyvä ratkaista seutukunnan sisäinen liikennöinti. Näitä tulisi paikkaperustaisesti kehittää korkeakoulun, yritysten ja kunnan sekä neljännen sektorin kanssa yhdessä. Näihin olisi tätä kautta mahdollisuus löytää ratkaisuja ja se olisikin kunnalle oiva mahdollisuus selättää nuorisovaltuutetuilta tulevaisuustyöpajassa saadut uhkakuvat mm. väestökato, työpaikat, sote-palveluiden ja koulutuksen etääntyminen. Lisäksi nuorisovaltuutetut tulisi osallistaa tiiviimmin lautakuntien ja hallituksen sekä valtuustojen toimintaan aivan käytännön päätöksentekoon saakka.
Keywords: kunnat; skenaariot; tulevaisuus; Kyyjärvi; tulevaisuudentutkimus; nuoret; Keski-Suomi; kaupungit; aluesuunnittelu; kehittäminen; fi=Aluetiede|en=Regional Studies|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|; Aluetiede