Pienyhtiöiden yhtiömuodon valintaan vaikuttavista kriteereistä Suomessa - Antikainen, Soile (My University, 2008)
Pienyhtiöiden osuus Suomen yritysmäärästä on merkittävä, sillä vuonna 2006 93 prosenttia yrityksistä luokiteltiin henkilöstömääränsä perusteella mikroyrityksiksi. Viime vuosina tapahtuneet lainsäädännön muutokset ovat vaikuttaneet merkittävästi yritysmuotojen välisiin eroavuuksiin. Suurin osa aloittavista yrityksistä perustetaan joko osakeyhtiöiksi tai yritystoiminta aloitetaan yksityisenä elinkeinonharjoittajana. Henkilöyhtiöitä Suomessa toimivista yrityksistä on vain 12 prosenttia. Tämän työn tarkoituksena oli selvittää nykyisen lainsäädännön pohjalta, onko osakeyhtiön yleisyydelle pienyhtiöi-den yhtiömuotona perusteita suhteessa toimimiseen henkilöyhtiönä. Tutkielman teoriaosassa luodaan kuva henkilöyhtiön ja osakeyhtiön yhtiöoikeudellisista ja vero-oikeudellisista eroista sekä molempien yhtiömuotojen erityispiirteistä. Tutkimusosassa vertaillaan osakeyhtiön ja henkilöyhtiön verotuksellisia eroja kahdellatoista eri varallisuus- ja viidellä eri tulostasolla esimerkkilaskelmien avulla. Laskelmissa tarkastellaan yhtiöiden ja osakkaiden kokonaisverorasituksia neljällä eri tuloksenkäsitte-lymenetelmällä: pelkkä osinko/tulo-osuus, osittain palkka ja osittain osinko/tulo-osuus, pelkkä palkka sekä osittain osinko ja osittain lipastointi yhtiöön. Tulokset osoittavat, että henkilöyhtiö on osakeyhtiötä verotuksellisesti edullisempi yhtiömuoto lähes poikkeuksetta aina, kun yhtiön tulos joudutaan nostamaan kokonaisuudessaan osakkaiden henkilökohtaiseen kulutukseen. Laskelmat osoittavat, että osittaisella palkanmaksulla osakeyhtiöissä saadaan kokonaisverorasitusta osingonmaksua alhaisemmaksi. Henkilöyhtiön yhtiömiehellä on kuitenkin edelleen pienempi kokonaisverorasitus ääritilanteita lukuun ottamatta. Osakeyhtiö muodostuu edullisemmaksi vasta, kun yhtiön tuloksesta voidaan osa lipastoida yhtiöön, jolloin yhtiön varallisuus kasvaa. Tämä pienentää tulevien vuosien verorasitusta ja kasvattaa niin sanotun verovapaan osingon määrää. Toisaalta henkilöyhtiössä yhtiömies saa usein vain hieman korkeammalla verorasituksella koko verojen jälkeisen tuloksen henkilökohtaiseen kulutukseen. Tulosten perusteella osakeyhtiönä toimimiselle ei ole pienyhtiöissä verotuksellisia perusteita.
Keywords: yritysmuodot; henkilöyhtiöt; osakeyhtiöt; yritysverotus; voitonjako; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|