MUUTOSJOHTAMISEN MERKITYS TIETOJÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖNOTOSSA SENSE AND RESPOND -MALLILLA TARKASTELTUNA - Sidebras, Virpi (My University, 2015)
Teknologialähtöinen työkulttuuri innoitti tämän tutkimuksen tekemiseen ja nimenomaan testaamaan muutosjohtajuuden muuttujia alati kehittyvässä tietojärjestelmien maailmassa. Tutkimuskohteeksi valikoitui elintarvikealalla toimiva yritys, jossa oli hetki sitten ollut hankintatoimen uuden tietojärjestelmän käyttöönotto. Muutosjohtajuudella on merkittävä rooli organisaatioissa nykyisin ja se usein on jo suunnitelmallinen osa projekteja ja muita kehityshankkeita. Monenlaisia tunteita liittyy eri vaiheisiin muutosta ja niiden tunnistaminen on tärkeää nimenomaan muutosjohtajalle. Sitä, että onko projektilla nimettyä muutosjohtajaa, on hyvä miettiä ennen projektin alkamista. Samalla voi pohtia muutoksen eri vaiheita ja miten tukea henkilöstöä niiden lävitse. On myös hyvä miettiä millaisia rooleja eri henkilöt voivat ottaa omakseen ja miten se vaikuttaa koko projektin etenemiseen. Näin voidaan tukea oikeita henkilöitä ja myös edistää nopeampaa siirtymistä uusiin rutiineihin. Implementoinnin teoriaa on esitytetty ERP:n (Enterprice Recource Planning) eli toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönoton kautta, koska se on yhtä pätevää myös yhteen osa-alueeseen kuin itse koko järjestelmään. Hankintatoimen työnkuvassa teknologialla on koko ajan suurempi merkitys, mistä syystä kyseisen osa-alueen piiriin kuuluu paljon teknologiajohteisia projekteja. Tehostaminen ja optimointi usein tarkoittavat uusimman teknologian implementoimista ja näin ollen henkilöstö joutuu omaksumaan uutta aikaisempaa useammin, eikä se kaikista ole suotavaa. Tässä kohtaa nimenomaan muutosjohtajan roolin merkitys tulee esille.
Keywords: muutosjohtaminen; ERP; implementointi; hankintatoimi; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|; fi=Master's Degree Programme in Industrial Management|