Disruptiiviset Innovaatiot Alustatalouden Startup- yritysten Kilpailuedun Lähteenä - Lehtelä, Heikki (My University, 2026)
Alustatalous on viime vuosina noussut keskeiseksi osaksi digitaalista liiketoimintaa ja muokannut täten merkittävästi tapoja, joilla yritykset luovat arvoa ja kilpailevat markkinoilla. Alustatalouden startup-yrityksille digitaalinen alusta mahdollistaa nopeaa kasvua ja ainutlaatuisen tavan tyydyt- tää markkinoiden eri osapuolia. Samanaikaisesti tämä teknologinen murros on avannut mahdol- lisuuksia disruptiivisille innovaatioille mahdollistaen uusien toimijoiden pääsyn osaksi markki- noita. Näiden ilmiöiden yhteisvaikutukset eivät ole kuitenkaan suoraviivaisia, eikä markkinoiden disruptio automaattisesti takaa pysyvää ja kestävää markkina-asemaa. Tutkielman tavoitteena on selvittää miten alustatalouden startup-yritykset kykenevät hyödyntä- mään disruptiivisia innovaatioita kilpailuedun lähteenä sekä minkälaisia mekanismeja ja kyvyk- kyyksiä tällainen toiminta yritykseltä edellyttää. Tutkimuksessa pyritään selvittämään myös ver- kostovaikutusten roolia kestävän kilpailuedun rakentumisessa. Tutkielman teoreettinen viitekehys rakentuu tutkielman kannalta olennaisiin ja keskeisiin tee- moihin, joita ovat Disruptiiviset innovaatiot, alustatalous, kilpailuetu, verkostovaikutukset sekä dynaamiset kyvykkyydet. Kilpailuetua tarkastellaan alustatalouden toimintaympäristö huomi- oon ottaen. Disruptio nähdään ilmiönä ja prosessina, joka kohdistuu tuotteiden ja palveluiden lisäksi myös koko arvonluonnin periaatteisiin alustapohjaisessa ekosysteemissä. Tutkimus on toteutettu integratiivisena kirjallisuuskatsauksena, jossa analysoidaan aikaisempaa kirjallisuutta keskeisistä aiheista. Aineisto koostuu useista empiirisistä ja teoreettisista julkai- suista, joita tarkastellaan suhteessa asetettuihin tutkimuskysymyksiin ja aikaisempaan teoriaan. Tutkielman tulokset osoittavat, että disruptiiviset innovaatiot voivat toimia tehokkaana markki- noille pääsyn mahdollistajana, mutta ei yksinään riitä vakiinnuttamaan markkina-asemaa luoden kestävää kilpailuetua. Alustataloudessa kilpailuetu rakennetaan erityisesti verkostovaikutusten varaan. Lisäksi dynaamiset kyvykkyydet kuten markkinoiden mahdollisuuksien aistiminen, kyky tarttua näihin mahdollisuuksiin sekä muokata liiketoimintaansa muuttuvien markkinatilanteiden mukaan nousevat keskeiseen rooliin.
Keywords: innovaatiot; alustatalous; startup-yritykset; kilpailuetu; dynaamiset kyvykkyydet; verkostovaikutus; fi=Tuotantotalous (tekniikka)|en=Industrial Engineering and Management|; fi=Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma|en=Degree Programme in Energy Technology and Information Technology|