Henkilöstön monimuotoistumisen näyttäytyminen organisaatioissa ja sen vaikutukset HR-toimintoihin - Leponiemi, Jussi (My University, 2004)
Tämän tutkimuksen tutkimusongelmana oli selvittää Suomessa operoivien organisaatioiden henkilöstön monimuotoisuuden ja monimuotoistumisen ymmärtämistä, syitä, etuja ja haasteita sekä henkilöstön monimuotoisuuden vaikutuksia ja koettuja muutospaineita HR-toimintoihin. Henkilöstön monimuotoisuuden HR-toiminnoille asettamien muutospaineiden tutkimukselta puuttuu tällä hetkellä laaja empiirinen tutkimus. Ilmiö on kuitenkin ajankohtainen yhteiskunnassamme monien työmarkkinoihin vaikuttavien kehityskulkujen johdosta. Tutkielman aiheelle relevantteja käsitteitä ovat henkilöstön monimuotoisuus ja HR-toiminnot. Henkilöstön monimuotoisuuden näyttäytymistä organisaatioissa, siitä saatuja etuja ja nousseita haasteita sekä sen vaikutuksia organisaatioiden HR-toimintoihin tutkittiin laadullisen lähestymistavan mukaisesti käyttäen reaalimaailman linkkeinä viittä organisaatio-casea. Tutkimusaineisto koostui yhteensä yhdeksästä haastattelusta ja erilaisista organisaatioiden toimittamista tiedottavista materiaaleista. Tutkielman tulokset osoittavat, että henkilöstön monimuotoisuus Suomessa operoivissa organisaatioissa näyttäytyy ja ymmärretään monipuolisesti. Tärkeimpinä syinä henkilöstön monimuotoistumiseen nähdään rekrytointipohjan muodostavan väestön demografiset muutokset, kiihtyvä eläkkeelle jääminen, monimuotoisesta työvoimasta saatavissa olevat edut ja asiakkaiden monimuotoistuminen. Hyötyinä nähdään rekrytointiongelmien helpottuminen, parantuneet asiakaspalvelun laatu, organisaation innovatiivisuus, ilmapiiri ja kulttuurikompetenssi. Monimuotoisuudesta nousseet haasteet viittaavat lähinnä kulttuurieroihin ja viestinnällisiin ongelmiin. Tutkielmassa selvisi myös julkisen sektorin henkilöstön monimuotoistamisen haasteet kvalifikaatiovaatimusten perusteella. Tutkielman mukaan henkilöstön monimuotoistuminen asettaa muutospaineita organisaatioiden HR-toiminnoille. Suurimmat paineet keskittyvät strategiseen HRJ:een, rekrytointiin, kehittämiseen ja osin viestintään. Pienin muutospaine keskittyy palkitsemiseen, tehokkuuden ja tuloksen arviointiin sekä osin HR-suunnitteluun.
Keywords: Henkilöstön monimuotoisuus; HR-toiminnot; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kansainvälisen yritystoiminnan koulutusohjelma|