Tavarantoimittajahallintamallin kehittäminen - Liimatainen, Sanna (My University, 2024)
Tässä tutkimuksessa tutkitaan miten tavarantoimittajia tulisi hallinnoida suuressa suomalaisessa ruokataloyrityksessä. Tutkimuksen ensisijaisena tavoitteena on tuottaa ohjeistus tavarantoimittajien hallinnointiin. Tutkimuksen tuottama malli mahdollistaa tavarantoimittajasuhteiden tehokkaan ja johdonmukaisen hahmottamisen, suunnittelun ja hallinnan. Toisena tavoitteena on parantaa yhteistyötä valikoimanhallinnan ja tavarantoimittajien välillä. Nämä voivat parantaa yrityksen suorituskykyä ja kilpailukykyä pitkällä aikavälillä. Tutkimus täydentää tavarantoimittajahallinnan tutkimuksen kenttää tarjoamalla erityisesti suomalaiseen elintarvikealaan sovellettavaa ratkaisumallia. Aikaisempi tieteellinen tutkimus ei anna tässä kontekstissa laajaa ja yhtenäistä mallia tavarantoimittajahallintaan. Tämän toimintatutkimuksen anti tieteelle on sen tuottama täydennys tavarantoimittajahallinnan tietopohjaan. Tutkimus toteutettiin toimintatutkimuksena, jonka pohjaksi kerättiin teoreettinen viitekehys. Teoreettinen viitekehys on jaettu kolmeen aihekokonaisuuteen. Nämä ovat tavarantoimittajayhteistyö, tavarantoimittajien analysointi ja toiminnan kehittäminen. Tämä teoriapohja tukee tutkimuksen pyrkimystä luoda mallia, joka auttaa kohdeyritystä fokusoimaan panostuksiaan merkittävimpiin toimittajasuhteisiin. Tutkimuksessa kerätty aineisto muodostuu pääosin toteutetuista teemahaastatteluista, työpajasta ja kyselystä. Näiden lisäksi tässä tutkimuksessa on kerätty mahdollisimman täsmällistä tietoa monista muista eri lähteistä ja käytetty laajasti eri tiedon keräämisen tapoja. Tutkimuksen tuloksena muodostuu toimintatutkimuksen kehityssyklien mukaisesti artefakti, joka on tässä tutkimuksessa tavarantoimittajahallintamalli. Tämä malli voidaan ottaa kohdeyrityksessä käyttöön osana vuoden toimintasuunnitelmaa. Räätälöity tavarantoimittajahallintamalli koostuu tavarantoimittajien kategorisoinnista, yhteistyön tasojen, ja toimintamallien määrittelystä sekä tavarantoimittajien seurannasta ja mittaamisesta. Malli luo työkaluja yrityksen hankintaan ja auttaa ohjaamaan panostuksia merkittävimpiin arvoa luoviin kehityshankkeisiin. Tutkimuksen tulos tukee kohdeyrityksen tavoitteita tehokkaaseen tavarantoimittajahallintaan ja tulee aktivoimaan erilaisia yhteistyökäytäntöjä tavarantoimittajakategorioiden kanssa. Tavarantoimittajamalli on tärkeä osa hankintojen suunnittelun kokonaisuutta ja tämän menestyksekkäällä hyödyntämisellä voidaan vahvistaa kohdeorganisaation kyvykkyyttä vastata markkinoiden muuttuviin tarpeisiin.
Keywords: hankinta; hallinta; yhteistyö; tavarantoimittajat; arviointi; kehittäminen; fi=Tietojärjestelmätiede|en=Information Systems|; fi=Teknisen viestinnän maisteriohjelma|en=Master's Programme in Technical Communication|sv=Magisterprogrammet i teknisk kommunikation|