Sähköisen vähittäiskaupan luotettavuuteen vaikuttavat tekijät - Kniivilä, Atte (My University, 2007)
Sähköinen kaupankäynti on muovannut perinteisiä liiketoiminta malleja, mutta kuluttajien luottamus uuteen teknologiaan on kehittynyt hitaammin kuin teknologia itse. Tutkielmassa pyritään selvittämään, onko luotettavuudella selkeä yhteys verkossa tapahtuvan kaupankäynnin kasvuun ja mitkä tekijät aiheuttavat kuluttajille luottamuksen tunteen. Tutkielman teoreettisessa osiossa alan kirjallisuuteen ja artikkeleihin perehtymällä kartoitetaan luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä. Tutkielman empiirinen osio perustuu näihin teorioihin. Empiirisessä osiossa tutkitaan määrällisesti erään suomalaisen matkailualan yrityksen verkkokaupan tunnuslukuja sekä käyttäjien asenteita kahden haastattelun avulla. Tutkielma antaa yleiskuvan sähköisen kaupankäynnin tilasta sekä asiakkaiden luottamuksesta kauppoja kohtaan. Teoreettiset mallit ja aiemmat tutkimukset vahvistuivat empiirisen tutkimuksen avulla. Verkkokauppojen asiakkaat siis ovat ajan myötä alkaneet tuntea verkkokaupat entistä luotettavimmiksi. Tätä ovat edesauttaneet sekä ympäristön muutos verkkokauppoja tukevammaksi ja toisaalta kauppiaiden aktiivinen toimiminen luotettavuuden parantamiseksi.
Keywords: Sähköinen vähittäiskauppa ja Internet; fi=Tietotekniikka (KTM)|en=Computer Science|