Isännöinnin palvelusopimus - Ennakoitavuutta ja selkeyttä sopimusten laadintaan - Hautanen, Mirkka (My University, 2017)
Isännöintialalla vallitsee ennennäkemätön murros. On selvää, että isännöinnin on kyettävä vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin ammattitaitoisella osaamisella. Suunnitelmallinen ja ennakoiva sopiminen on pitkäjänteisen kiinteistönpidon perusedellytys. Missä tahansa kirjallisessa sopimuksessa on kahdenlaisia ehtoja – näkyviä ja näkymättömiä, joten sopimukset edellyttävät omanlaistaan lukutaitoa Monesti sopimuksen näkymätön osa on yhtä oleellinen hahmottaa kuin näkyvä osa. Kirjoittamattomat ehdot ovat olennaisesti vaikeampia havaita kuin ne, mitä sopimukseen on kirjattu. Puutteet isännöintipalvelusopimuksen sisällössä tai hallinnassa johtavat helposti turhiin väärinkäsityksiin ja viiveisiin. Tämän tutkielman tarkoituksena on saada selville, kuinka isännöintiyritykset voivat ennakoida ja hallita isännöintipalvelusopimusten näkymättömiä ehtoja. Tutkielmassa tarkastellaan isännöintiyrityksen ja taloyhtiön väliseen palvelusopimukseen liittyvien tulkintariskien syntymiseen vaikuttavia tekijöitä näkymättömien sopimusehtojen valossa. Tarkastelussa kiinnitetään huomiota siihen, miksi isännöintipalvelusopimusten näkymättömien ehtojen tiedostaminen on tärkeää, miten sopimusehtojen ymmärrettävä sisältö vaikuttaa isännöitsijän ja taloyhtiön välisessä palvelusuhteessa ja milloin isännöintipalvelusopimuksen sisältöön tulisi kiinnittää huomiota. Peruslähdeaineistona käytetään asunto-osakeyhtiölain säädöksiä, isännöintipalvelualan yleisiä sopimusehtoja, Korkeimman oikeuden ja Vakuutuslautakunnan ratkaisuja, alan käytäntöjä ja kirjallisuutta sekä ammattilehtien artikkeleita ja kausijulkaisujen kirjoituksia. Tutkielman loppupäätelmänä saadaan vastaus siihen, miten sopimusjuridiikkaa voidaan hyödyntää isännöintiliiketoiminnan kehittämisessä ja sopimuksellisten riskien kartoituksessa. Tutkielman tarkoitus on avata sopimusoikeudellisten periaatteiden ulottuvuuksia ja merkityssuhteita isännöintipalvelusopimuksen vastuiden ja velvoitteiden osalta, ja vahvistaa ymmärrystä siitä, mitä isännöinnin palvelusopimuksen kokonaisvaltainen hallinta pitää sisällään. Samalla avataan näkökulmia tulevaisuuteen, mitä mahdollisuuksia on sopimussisällön ennakoitavuuden ja selkeyden parantamiseen.
Keywords: Isännöintipalvelu; palvelusopimus; sopimusoikeudelliset periaatteet; sopimuksen tulkinta; sopimushallinta; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|