Henkilöstöjohtamisen kansainvälinen integrointi: suomalaisen yrityksen tytäryritykset Itä-Euroopassa - Vahvelainen, Emilia (My University, 2009)
Kansainvälisen henkilöstöjohtamisen tavoitteena on ennen kaikkea taata, että yritys toisaalta hyödyntää mahdollisimman paljon henkilöstönsä erilaisuutta, mutta toisaalta kuitenkin takaa tietyn määrän yhdenmukaisuutta. Tämän seurauksena yritys joutuu jatkuvasti tasapainoilemaan globaalien ja lokaalien paineiden välillä ja pohtimaan, millaisia henkilöstökäytäntöjä sen on tarpeenmukaista tai edes mahdollista järjestää yhtenäisesti ja milloin puolestaan tarvitaan paikallista sopeuttamista. Erityisen haasteellisia nämä päätökset ovat kansainvälistyttäessä Itä-Euroopan markkinoille, joissa henkilöstöjohdon perinteet ja kulttuuri poikkeavat oleellisesti länsimaisesta henkilöstöjohtamisesta. Tässä tutkimuksessa syvennytään kansainvälisen henkilöstöjohtamisen integrointiin ja lokalisointiin sekä niihin vaikuttaviin tekijöihin ja ristiriitaisiin paineisiin. Tutkimus keskittyy erityisesti Itä-Euroopan kontekstiin sekä siihen liittyviin erityisiin henkilöstöjohdollisiin kysymyksiin. Itä-Euroopan henkilöstöjohtamiseen perehtyminen on erityisen mielenkiintoista ja tärkeää toisaalta alueen erilaisuuden takia ja toisaalta sen vuoksi, että Itä-Euroopan maat ovat suuren markkinapotentiaalinsa ja halvan työvoimansa takia houkutteleva kohde länsimaisille suorille investoinneille. Tutkimuksen aihetta lähestytään case-tutkimuksen avulla ja aineistona käytetään suomalaisen Baltian maihin sekä Romaniaan kansainvälistyneen toimeksiantajayrityksen eri maiden henkilöstölle tehtyjä haastatteluja. Tutkimuksessa todetaan, että samanlaiset strategiset tekijät näyttäisivät kannustavan yrityksiä hyödyntämään yhtenäisempiä HR-käytäntöjä niin Itä-Euroopan markkinoilla kuin kansaivälisillä markkinoilla yleensä. Kuitenkin lähtökohdat yhtenäisten HR-käytäntöjen toteuttamiselle ovat hyvin erilaiset. Etenkin henkilöstöjohtamisen matala prioriteetti, verrattain vähäiset henkilöstöjohdolliset kyvykkyydet sekä erot Itä-Euroopan maiden institutionaalisissa ympäristössä vaikeuttavat käytäntöjen siirtämistä.
Keywords: Kansainvälinen henkilöstöjohtaminen; lokaalit HR-käytännöt; standardoidut HR-käytännöt; Itä-Eurooppa; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kansainvälisen yritystoiminnan koulutusohjelma|