Nuorten yrittäjien yrittäjyysprosessi - Moilanen, Heidi (My University, 2009)
Yrittäjyys on noussut Suomen julkisessa politiikassa keskeiseksi teemaksi ja nykyisessä taloustilanteessa pienyrittäjillä on ratkaiseva merkitys. Yrittäjyys on kautta aikain ollut merkittävä yhteiskunnallinen tekijä ja kansainvälisen Gem-tutkimuksen mukaan Suomessa asenteet yrittämiseen olivat toiseksi positiivisimmat. Lisäksi kotimaisissa tutkimuksissa on todettu nuorten yrittäjyysasenteiden olevan muuta väestöä myönteisempiä. Kuitenkin Suomessa harva nuori aloittaa yritystoiminnan sillä palkkatyö osoittautuu mielekkäämmäksi uravaihtoehdoksi. Tutkielmani käsittelee nuoria yrittäjiä ja heidän lähtemistään yrittäjäksi. Tutkielman tarkoituksena on selventää nuorien yrittäjien yrittäjyysprosessia ja siihen vaikuttavia taustatekijöitä sekä selvittää sosiaalisen pääoman merkitystä nuoren yrittäjyysprosessissa. Tutkimuksessa keskityttiin nuoriin yrittäjiin, jotka olivat mukana Tiimiakatemian ja Intotalon verkostoissa (Ryhmä A) sekä nuoriin yrittäjiin, jotka eivät tienneet Tiimiakatemiasta ja Intotalosta mitään (Ryhmä B). Näitä kahta ryhmää verrattiin toisiinsa etsien samanlaisuuksia, eroavaisuuksia tai ryhmälle ominaisia piirteitä yrittäjäksi lähtemisessä. Tutkimukseni keskeisiä käsitteitä ovat muun muassa yrittäjyyteen vaikuttavat tekijät, yrittäjyysprosessi, sosiaalinen pääoma sekä Tiimiakatemia ja Intotalo. Tutkimukseni on kvalitatiivinen tutkimus ja tutkimusmetodini teemahaastattelu. Aineiston analyysi toteutettiin sisällön analyysi menetelmällä. Teemahaastattelussa haastattelin kahdeksaa nuorta yrittäjää, jotka olivat jaettavissa kahteen eri ryhmään taustansa perusteella. Tutkimustulosten mukaan nuoret ovat ajautuneet yrittäjäksi monien yhteensattumien kautta, joita olivat esimerkiksi tyytymättömyys aiempaan työsuhteeseen, unelmien ja itsensä toteuttamisen mahdollisuus sekä halu olla oman itsensä herra. Yrittäjyys nähtiin suurena haasteena ja mahdollisuutena, joka mahdollistaa tietynlaisen joustavuuden, itsensä toteuttamisen, uuden oppimisen ja itsensä kehittämisen. Yrittäjyysprosessi on ollut kaikilla hyvin samankaltainen. Yrittäjyysprosessin aika kullakin on erilainen. Sosiaalisen pääoman merkitys ja ilmentyminen vaihteli ryhmien A ja B välillä eniten. Tiivis kuuluminen yrittäjäyhteisöön koettiin innostavana sekä erittäin tärkeänä ja suurimmillaan se oli silloin, kun yritystoiminta alkoi.
Keywords: Yrittäjyys; Yrittäjyysprosessi; Sosiaalinen pääoma; Tiimiakatemia; Intotalo; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|