Strategian ja toimintaympäristön epävarmuuden vaikutus johdon strategisen laskentatoimen menetelmien käyttöön - Heikkilä, Taina (My University, 2008)
Tutkielman tarkoituksena oli tutkia strategian ja ympäristön epävarmuuden vaikutusta johdon strategisen laskentatoimen menetelmien käyttöön. Lisäksi tutkielmassa tarkasteltiin sitä, luotetaanko strategisen johdon laskentatoimen menetelmien tuottamaan taloudelliseen ja ei-taloudelliseen informaatioon. Tutkielman empiirinen osio perustui kyselytutkimukseen, joka lähettiin 430:lle satunnaisesti Suomen 600 suurimman yrityksen joukosta valitulle yritykselle. Vastauksia saatiin 83, joten vastausprosentiksi muodostui 19,3 %. Kyselyssä vastaajia pyydettiin vastaamaan kolmeentoista väittämään, joista yksitoista koski strategisen johdon laskentatoimen menetelmiä ja kaksi järjestelmien tuottamaa informaatiota kohtaan tun-nettua luottamusta. Menetelmät oli valittu siten, että mukana oli toisaalta sekä taloudellista että ei-taloudellista informaatiota ja toisaalta sekä organisaation sisäistä että organisaation ulkopuolista informaatiota tuottavia menetelmiä. Vastaajilta kysyttiin taustatietoina yrityksen noudattamaa strategiaa ja näkemystä ympäristön epävarmuudesta. Taustatiedoissa tiedusteltiin myös yritykseen ja vastaajaan liittyviä tekijöitä kuten esimerkiksi yrityksen liikevaihtoa ja vastaajan tehtävänimikettä. Hypoteesien testauksessa saatuja vastauksia analysoitiin t-testin, varianssianalyysin ja ristiintaulukoinnin avulla. Hypoteeseissa oletettiin, että erilaista strategiaa noudattavat yritykset käyttävät erilaisia johdon strategisen laskentatoimen menetelmiä. Samoin oletettiin, että ympäristön epävarmuuden erilainen määrä vaikuttaisi siihen, mitä menetelmiä käytetään. Saadut tulokset tukivat vain yhtä asetetuista hypoteeseista, joten tulosten voidaan katsoa pääsääntöisesti osoittavan, että valitusta strategiasta tai koetusta ympäristön epävarmuudesta riippumatta yritykset käyttävät samoja strategisen johdon laskentatoimen menetelmiä.
Keywords: strategisen johdon laskentatoimen menetelmät; strategia; toimintaympäristön epävarmuus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|