Effect of Capital Inflows and Fund Sizes on Private Equity Performance - Seppälä, Jonne (My University, 2024)
Private equity markets have grown significantly in Europe in the last few decades and are an important part of European financial markets nowadays. Originally private equity investing emerged in the United States and is a relatively new asset class that has become more common in the last decades. Private equity funds help their portfolio companies to grow, and they influence the whole economy. Private equity investing differs from stocks and mutual funds, for instance, PE funds are not traded publicly on the stock exchanges. Typically, only institutional investors can invest in private equity funds, because they require significant amounts of capital. Private equity investing is an illiquid asset class, where the investment horizon is long, often ten years. Private equity funds invest in non-listed stocks. There are different categories of funds. Venture capital funds invest in new start-up companies that have scalable business models. Whereas, leveraged buyouts acquire large companies using high leverage, maximizing returns with only a little own equity. This thesis focuses on studying the connection between fund performance and capital inflows in European private equity funds between 2008 to 2022. Most of the previous studies have focused on the United States private equity markets, and they have found a negative connection between returns and capital inflows. Returns are measured as the internal rate of return with a sample of 284 funds and multiple on invested capital with a sample of 254 funds. OLS regression is used to examine the connection. This thesis finds that there is a negative connection between capital inflows and returns when using multiple on invested capital. The negative connection cannot be confirmed using the internal rate of return. The second part of the study focuses on studying the effects of fund size on fund performance. Previous literature has no consensus about the connection between returns and fund size. Some studies conclude that larger funds have higher performance, whereas some studies indicate that there is no connection. Private equity fund sizes differ significantly, the smallest being hundreds of thousands of euros and the largest being billions of euros. OLS regression analysis is used to conduct the study. This thesis finds no connection between private equity fund size and returns in Europe.

Pääomasijoitusmarkkinat ovat kasvaneet Euroopassa huomattavasti viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana ja ovat nykyään tärkeä osa Euroopan sijoitusmarkkinoita. Alun perin pääomasijoittaminen on lähtöisin Yhdysvalloista ja se on suhteellisen uusi omaisuusluokka, joka on yleistynyt vasta viimeisten vuosikymmenten aikana. Pääomasijoitusrahastot auttavat yrityksiään kehittymään ja kasvamaan, millä on vaikutusta koko talouteen. Pääomasijoittaminen eroaa pörssinoteeratuista osakkeista ja rahastoista esimerkiksi siten, että pääomarahastot eivät ole julkisen kaupankäynnin kohteena. On tyypillistä, että vain institutionaaliset sijoittajat voivat sijoittaa pääomarahastoihin, koska niihin sijoittamiseen vaaditaan paljon pääomaa. Pääomasijoittaminen on epälikvidi omaisuusluokka, jossa sijoitusaika on pitkä, usein kymmenen vuotta. Pääomarahastojen sijoituskohteet ovat ei-listattuja yhtiöitä. Pääomasijoitusrahastoja on erilaisia. Riskipääomarahastot sijoittavat nuoriin kasvuhakuisiin yrityksiin, joiden liiketoimintamalli on skaalautuva. Kun taas osa pääomarahastoista keskittyy ostamaan suurempia yhtiöitä, hyödyntäen suurta velkavipua, maksimoiden tuotot käyttäen omaa pääomaa mahdollisimman vähän. Tämä pro gradu tutkielma selvittää eurooppalaisten pääomarahastojen tuottojen ja sijoitetun rahavirtojen yhteyttä vuosien 2008 ja 2022 välisenä aikana. Aikaisemmat tutkimukset ovat enimmikseen keskittyneet Yhdysvaltojen pääomasijoitusmarkkinoille, löytäen negatiivisen yhteyden rahastojen tuottojen ja rahavirtojen välillä. Pääomasijoitusrahastojen tuottoa mitataan tässä tutkielmassa kahdella mittarilla, sisäisellä korkokannalla, jossa otos käsittää 284 rahastoa ja sijoitetun pääoman kertoimella, jossa otos on 254 rahastoa. Tutkimus toteutetaan OLS regressiolla. Kun tuottoja mitataan sijoitetun pääoman kertoimella tulokset ovat linjassa aikaisempien tutkimusten kanssa. Tuotot ovat negatiivisesti yhteydessä rahavirtoihin. Sisäisellä korkokannalla mitattaessa ei voida vahvistaa negatiivista yhteyttä. Tutkimuksen toinen osa keskittyy tutkimaan pääomasijoitusrahastojen tuottojen ja rahaston koon yhteyttä. Kirjallisuudessa ei ole vallitsevaa konsensusta, onko tuotoilla ja rahaston koolla yhteyttä. Osa tutkimuksista on päätynyt siihen, että suuremmat rahastot tuottavat paremmin, kun taas osa tutkimuksista ei ole löytänyt yhteyttä niiden välillä. Pääomasijoitusrahastojen koko vaihtelee paljon, pienimpien ollessa satojatuhansia euroja ja suurimpien rahastojen ollessa miljardeja euroja. Tuottojen ja rahaston koon yhteyttä tutkitaan OLS regressioanalyysillä. Tämä tutkimus ei löydä yhteyttä pääomasijoitusrahastojen koon ja niiden tuottojen väliltä Euroopassa.
Keywords: venture capital; private equity investors; investments; funds (organisations); fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; Master's Degree Programme in Finance