Menestys projektissa - keskeisten tekijöiden vaikutus onnistumiseen - Peltola, Eero (My University, 2026)
Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena on tarkastella kolmen keskeisen tekijän vaikutusta projektin menestymiseen. Tutkimuksessa keskitytään selkeään ja realistiseen tavoitteiden määrittelyyn, projektipäällikön johtamis- ja viestintäosaamiseen, sekä tehokkaaseen tiimityöskentelyyn ja sidosryhmien sitoutumiseen. Lisäksi työssä analysoidaan näiden tekijöiden keskinäistä vuorovaikutusta ja syy-seuraussuhteita osana onnistunutta projektikokonaisuutta. Tutkimus on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, jossa on hyödynnetty aiempaa projektinhallinnan tutkimustietoa ja teorioita. Teoreettisena viitekehyksenä toimivat projektin menestymistä mittaavat mallit, kuten PMPA (Project Management Performance Assessment) ja PEM (Project Excellence Model). Työssä käsitellään mm. sitoutumisteoriaa, sidosryhmäteoriaa, tiimityön laadun (Teamwork Quality) eri ulottuvuuksia, sekä erilaisia johtamistyylejä ja tunneälyn merkitystä projektityössä. Erityisesti projektipäällikön tunneälyn merkitystä projektiryhmän tehokkuuteen ja tuottavuuteen. Keskeisenä havaintona tutkimus osoittaa, että projektin menestyminen ei perustu irrallisiin suorituksiin, vaan tarkasteltavat tekijät muodostavat toisiinsa kytkeytyvän monimutkaisen kokonaisuuden verkoston. Selkeä tavoitteiden määrittely luo projektille strategisen perustan ja suunnan. Projektipäällikön johtamis- ja viestintätaidot toimivat mahdollistajana, joka muuttaa resurssit tuloksiksi ylläpitämällä motivaatiota ja luottamusta sidosryhmien välillä. Nämä tekijät luovat edellytykset sitoutuneelle tiimityöskentelylle, sekä sidosryhmien väliselle viestinnälle ja luottamukselle. Johtopäätöksenä todetaan, että onnistunut projekti vaatii teknisten prosessien lisäksi vahvaa ihmisjohtamista ja vuorovaikutusta, jolloin tavoitteet, johtajuus ja tiimidynamiikka tukevat toisiaan saumattomasti.
Keywords: projektijohtaminen; menestystekijät; ryhmätyö; johtajuus; sidosryhmät; tavoitteet; viestintä; fi=Tuotantotalous (tekniikka)|en=Industrial Engineering and Management|; fi=Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma|en=Degree Programme in Energy Technology and Information Technology|