IFRS 17:n käyttöönoton vaikutukset tilintarkastusyhtiöiden näkökulmasta : Kommenttikirjeiden analyysi - Pirinen, Ruusu, Olivia (My University, 2023)
IFRS 4-standardi sallii yritysten käyttää vakuutussopimuksissa monenlaisia kirjanpitokäytäntöjä, minkä takia sidosryhmien on ollut haastavaa vertailla vakuutusyhtiöiden tilinpäätöksiä muiden toimialojen yhtiöiden kanssa ja saada tietoa vakuutusyhtiöiden taloudellista asemasta ja kannattavuudesta. Ennen standardiuudistusta yritysten vertailtavuus on siis ollut haastavaa vakuutusyhtiöiden liiketoiminnasta johtuvien kirjauskäytäntöjen vuoksi. Näin ollen kehitettiin rajatumpi ja edistyneempi standardi: IFRS 17. IFRS 17 -standardi tulee korvaamaan nykyisin sovellettavan IFRS 4-standardin vuodesta 2023 lähtien. IFRS 17 -standardin oli alun perin tarkoitus tulla voimaan vuoden 2021 alusta, mutta voimaantulo viivästyy vuoden 2023 alkuun. Ennen lopullisen IFRS-standardin julkaisemista IASB julkaisee Exposure Draft -luonnoksen saadakseen siitä julkisia kommentteja. IFRS-standardit koskettavat monia yrityksiä ympäri maailmaa. Big Four -yhteisöt ovat eturintamassa IFRS-standardien suhteen, sillä heillä on erityistietämys ja -kokemus, miten uuteen standardiin siirtyminen käytännössä vaikuttaa yrityksen taloudelliseen raportointiin. Big Four- yhteisöjen panos kansainvälisten tilinpäätösstandardien kehittämisprosessissa on siis erityisen tärkeää ja heidän näkemyksensä kannattaa huomioida standardeja laadittaessa. Tämän tutkielman tavoitteena on tutkia, millaisia vaikutuksia IFRS 17 -standardin käyttöönotolla odotetaan olevan tilintarkastusyhtiöiden näkökulmasta. Vaikutuksia tarkastellaan oletettujen hyötyjen ja haasteiden kautta. Tutkielman aihe on tärkeä, sillä standardiuudistukset ovat tilintarkastajien näkökulmasta tärkeitä, ja lisäksi IFRS 17 -standardin 2023 voimaantulon myötä aihe on ajankohtainen. Tutkielman teoriaosuuden luvussa 2 kuvataan yleisesti IFRS-standardeja. Luvussa 3 kerrotaan IFRS 4- ja IFRS 17-standardin ominaisuuksista, millaisia muutoksia uusi IFRS 17 -standardi tuo edeltäjäänsä verrattuna sekä millaisia oletettuja hyötyjä ja haasteita standardiuudistukseen liittyy. Aineisto koostuu IFRS Säätiön sivuilta löytyvistä kommenttikirjeistä, jotka eri tahot ovat laatineet standardiluonnokseen liittyen. Kommenttikirjeet rajataan vain Big Four -yhteisöjen (maailman neljä suurinta tilintarkastusyhtiötä) antamiin kommentteihin. Tutkielmassa käytetään laadullista eli kvalitatiivista tutkimusmenetelmää. Kommenttikirjeiden analysoinnissa käytetään aineistolähtöistä sisältöanalyysia, sillä se sopii laadullisen aineiston analyysimenetelmäksi. Big Four -yhteisöjen mielestä standardiuudistukseen liittyy monia oletettuja hyötyjä, mutta yhtiöt keskittyvät kommenttikirjeiden vastauksissaan pitkälti niihin kohtiin, jotka kaipaavat vastaajien mielestä vielä hiomista. Tämän takia Big Four -yhteisöjen näkökulmasta oletettuja haasteita on kappalemääräisesti enemmän kuin oletettuja hyötyjä. Big Four -yhteisöt ovat kuitenkin sitä mieltä, että standardiuudistuksen tuomat oletetut hyödyt ylittävät oletetut haasteet.
Keywords: fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|