Alienation in Anita Desai's Where Shall We Go This Summer? Fire on the Mountain, Baumgartner's Bombay and Clear Light of Day - Virtanen, Tarja (My University, 2004)
Tämän tutkielman aiheena on vieraantuminen intialaisen naiskirjailija Anita Desain neljässä romaanissa Baumgartner's Bombay, Clear Light of Day, Fire on the Mountain ja Where Shall We Go This Summer? Tarkastelun kohteena on ympäristötekijöiden ja ulkoisten olosuhteiden vaikutus päähenkilöiden vieraantumiseen sekä kanssaihmisistään että heitä ympäröivästä sosiaalisesta ympäristöstä. Hypoteesina on, että päähenkilöiden vieraantuminen on ympäristötekijöistä aiheutuvaa, mikä kumoaa niin telogiassa kuin filosofiassakin monesti esitetyn väittämän, että vieraantuminen kuuluu olennaisesti ihmiselämään. Tämän eksistentialistisen käsityksen mukaan vieraantumiselle ei ole löydettävissä erityisiä syitä. Nykysosiologia ja sosiaalifilosofia puolestaan pitävät vieraantumista yksinomaan psygologisena ja yhteiskunnallisena ongelmana, mikä on tämänkin tutkimuksen lähtökohta. Käsitteellä sosiaalinen ympäristö tarkoitetaan tässä sekä päähenkilöiden kotiympäristöä, perhettä, sukulaisia, ystäviä että laajempia yhteiskunnallisia oloja. Tutkimusmetodina on Richard Schachtin malli, jonka mukaan vieraantumisessa on kyseessä kahden tyyppinen ristiriita: henkilön tyytymättömyys sekä häiriö tai poikkeavuus hänen käyttäytymisessään suhteessa ympäristön odotuksiin ja ns. normien mukaiseen käyttäytymiseen. Henkilön tyytymättömyydellä tarkoitetaan hänen subjektiivista, henkistä tilaansa. Käyttäytymisen poikkeavuudella tarkoitetaan sitä, että henkilön käyttäytyminen on tavalla tai toisella ristiriidassa ympäristön yleisesti hyväksymien tapojen kanssa. Tutkimus osoitti, että Desain romaanien kaikkien päähenkilöiden vieraantumista edelsi tyytymättömyys nykyiseen elämäntilanteeseen ja henkilökohtaisiin ihmissuhteisiin. Heidän käyttäytymisessään ilmeni monen tyyppisiä piirteitä, jotka olivat ristiriidassa intialaisessa kulttuurissa yleisesti hyväksyttyjen sääntöjen ja normien kanssa. Henkilöt kokivat, että ympäristö, pääasiassa perheenjäsenet, eivät juurikaan huomioineet heidän pyrkimyksiään ja henkilökohtaisia tarpeitaan. Päähenkilöiden vieraantuminen aiheutui negatiivisista ympäristötekijöistä, mikä oli tutkimuksen lähtökohta.
Keywords: Alienation; Anita Desai; Indian women writers; Post-colonial literature; Individualism; Personal freedom; Human relationships; Human suffering; fi=Englannin kieli|en=English language|