Uuden palkkausjärjestelmän kehittäminen keskisuurelle isännöintialan yritykselle. Näkökulmana työmotivaatio. - Manninen, Vesa (My University, 2013)
Tämä tutkimus käsittelee palkkausjärjestelmän kehittämisprosessia ja järjestelmän palkanosien konstruktointia. Palkkausjärjestelmän kehittämistä lähestytään työmotivaation ja palkitsemisen näkökulmista. Tarkoitus on konstruktoida case-yritykselle johdon ohjausjärjestelmänä toimiva palkkausjärjestelmä, joka olisi linjassa yrityksen strategian kanssa, yrityksen henkilöstöä motivoiva, muuntautusmiskykyinen, avoin sekä oikeudenmukainen. Tutkimus toteutettiin case-tutkimuksena, joka kohdistettiin pääkaupunkiseudulla toimivaan keskisuuren isännöintialan yritykseen. Tutkimuksen haastatteluihin osallistui lähes 50% ja kyselyihin yli 50% case-yrityksen henkilöstöstä. Kehitetyn konstruktion testaus toteutettiin Kasasen kehittämällä (1986: 148) heikolla markkinatestillä. Tutkielman tuloksina saatiin, että suuret muutokset kuten palkkausjärjestelmän muutos vaativat yrityksen kokonaisvaltaista sitoutumista kehitysprojektiin. Yrityksen liiketoimintastrategialla pitää olla yhteys yrityksen palkitsemisstrategiaan, jotta yritys pystyy ohjaamaan henkilöstönsä mielenkiintoa kohti yrityksen tavoitteiden saavuttamista. Muutosprojektiin positiivisesti vaikuttaviksi tekijöiksi tunnistettiin yleinen markkinatilanne, alan tulevaisuuden näkymät, case-yrityksen strategian vahventaminen ja jalkauttaminen, henkilöstön osallistaminen projektiin, yrityksen kasvu sekä nykyinen palkkausjärjestelmä. Muutosprojektin esteiksi tunnistettiin projektin todellisen tavoitteen epäselvyys, organisaatiokulttuuri sekä kilpailevat projektit. Onnistuakseen muutosprojekti tarvitsee riittävät resurssit, vahvan projektijohtajan sekä ylimmän johdon tuen.
Keywords: Palkkausjärjestelmä; johdon ohjausjärjestelmä; työmotivaatio; konstruktio ja laskentatoimen muutosmalli; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|