Avaintietoesite ja asymmetrinen informaatio - Kareinen, Jani (My University, 2013)
Rahoitusmarkkinoiden toimivuuden kannalta yksi tärkeimmistä asioista on sijoittajien luottamus markkinoita kohtaan. Informaatio on rahoitusmarkkinoilla tärkein yksittäinen asia, jolla on vaikutusta markkinoiden kehitykseen ja sitä kautta sijoitustuotteiden hintoihin. Arvopaperimarkkinoiden luonteesta johtuen asymmetrisen informaation vaikutus korostuu. Euroopan komissio on päätöksellään velvoittanut kaikkia sijoitustuotteiden kehittäjiä julkaisemaan avaintietoesitteen, jossa kerrotaan tiivistetyssä muodossa oleelliset tiedot sijoitusrahastosta ja sen ominaisuuksista. Esitteen tarkoituksena on helpottaa sijoitusrahastojen vertailtavuutta Euroopan yhteisön tasolla ja parantaa sijoittajille tarkoitetun informaation laatua. Lainsäädäntö ei ole vastannut yhä globaalisemman sijoitusmarkkinoiden tarpeita. Lainsäännön epäyhteneväisyys on aikaan saanut esimerkiksi sen, että sijoituksia on pyritty ohjailemaan alueille joissa lainsäädäntö on kevyempää tiedonannin osalta. Tämä on syventänyt entistä enemmän luottamusvajetta sijoitusmarkkinoita kohtaan. Luottamus on markkinoiden toiminnan kannalta elintärkeää. Luottamusta voidaan parantaa lainsäädännön avulla, joka kohdistuu markkinoilla olevaan tietoon. Kun tieto on mahdollisimman tasaisesti jakautunut eri toimijoiden välillä, niin kenelläkään ei ole teoreettisesti etua toiseen nähden sen osalta. Avoimuus markkinoilla lisääntyy.
Keywords: Avaintietosite; sijoitusrahastot; asymmetrinen informaatio; fi=Talousoikeus|en=Business Law|