Sähkökeskusten standardit, vaatimukset ja komponenttien valinta - Lahti, Aleksi (My University, 2025)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää, mitä vaatimuksia ja standardeja sähkökeskusten suunnittelussa tulee huomioida kiinteistöjen sähkönjakelujärjestelmien turvallisuuden ja toimintavarmuuden takaamiseksi. Sähkökeskukset ovat olennainen osa sähkönjakelujärjestelmiä, ja niiden suunnittelu vaikuttaa suoraan sekä järjestelmien käyttövarmuuteen, että käyttäjien turvallisuuteen. Tämän työn keskeinen kysymys on, mitkä standardit ja tekniset vaatimukset ohjaavat sähkökeskusten suunnittelua, ja miten nämä standardit vaikuttavat keskuksen eri osa-alueisiin ja komponentteihin. Tutkielmassa tarkastellaan erityisesti SFS-EN 61439 -standardia, joka asettaa vaatimuksia pienjännitekeskuksille, sekä SFS-EN 60529 -standardia, joka määrittää muun muassa IP-luokitukset. Näiden lisäksi tutkielmassa käsitellään muita keskeisiä standardeja ja suosituksia, jotka vaikuttavat sähkökeskusten suunnitteluun erityisesti turvallisuuden ja luotettavuuden näkökulmasta. Tutkielma keskittyy myös sähkökeskusten tärkeimpiin komponentteihin, kuten pääkytkimiin, energiamittareihin, pääsulakkeisiin, vikavirtasuojalaitteisiin, ylijännitesuojiin ja ohjauskojeisiin. Komponenttien valinta ja mitoitus perustuvat standardien mukaisiin vaatimuksiin ja kohteen erityistarpeisiin. Jokaisen komponentin kohdalla analysoidaan sen rooli sähkökeskuksen toiminnassa ja turvallisuudessa, ja tarkastellaan, miten ne suojaavat järjestelmää tai käyttäjää ylikuormitukselta, oikosuluilta ja muilta mahdollisilta häiriöiltä. Lopuksi tutkielmassa kuvataan sähkökeskuksen suunnitteluprosessi, johon kuuluvat eri vaiheet, dokumentointi ja piirrosmerkkien käyttö. Dokumentoinnin osalta painotetaan erityisesti kansilehden ja piirustusten roolia, joilla varmistetaan, että sähkökeskus täyttää kaikki vaaditut standardit ja mahdollistaa turvallisen käytön sekä kunnossapidon. Johtopäätöksenä tämä kandidaatintutkielma osoittaa, että standardien ja vaatimusten mukainen sähkökeskusten suunnittelu on välttämätöntä luotettavan ja turvallisen sähköjärjestelmän luomiseksi. Standardien huolellinen noudattaminen mahdollistaa sähkökeskusten asianmukaisen toiminnan ja ehkäisee mahdollisia riskejä käyttöympäristöissä. Työn tulokset tarjoavat hyödyllistä tietoa erityisesti sähkösuunnittelijoille, jotka suunnittelevat ja valitsevat komponentteja sähkökeskuksiin, ja antavat kattavan kuvan siitä, kuinka erilaiset vaatimukset vaikuttavat sähkökeskusten suunnitteluun ja toteutukseen kestävässä ja turvallisessa sähköjärjestelmässä.
Keywords: sähkötekniikka; standardit; sähköjärjestelmät; sähkönjakelu; sähkösuunnittelu; fi=Sähkö- ja energiatekniikka|en=Electrical Engineering and Energy Technology|; fi=Sähkö- ja energiatekniikan koulutusohjelma (DI)|en=Degree Programme in Electrical Engineering and Energy Technology|