Digitalisaation vaikutukset julkisen hallinnon johtamisen käytäntöihin - Karhu, Teemu (My University, 2025)
Tämä kandidaatintutkielma käsittelee digitalisaation vaikutuksia julkishallinnon johtamiskäytäntöihin ja niihin liittyviä haasteita, keskittyen erityisesti etäjohtamiseen ja muutosjohtamiseen. Digitalisaatio on tuonut mukanaan merkittäviä muutoksia julkishallinnossa, missä perinteiset johtamismallit ja -rakenteet on haastettu. Etäjohtaminen on tullut keskeiseksi konseptiksi, joka edellyttää uusia johtajuusmalleja, jotta voidaan yhdistää digitaaliset ratkaisut ja perinteiset hallintamallit. Digitalisaation etenemistä ovat kuitenkin hidastaneet muutosvastarinta ja julkishallinnon organisaatioiden konservatiivisuus. Muutosjohtamisen onnistuminen on keskeistä digitaalisten työkalujen ja toimintamallien käyttöönotossa. Johtajien kyky hallita muutoksia, tukea henkilöstöä ja luoda positiivinen organisaatiokulttuuri on keskeistä muutosten hyväksynnälle. Erityisesti transformationaalinen johtaminen, joka keskittyy työntekijöiden sitouttamiseen ja innovaatioiden tukemiseen, on osoittautunut tehokkaaksi muutosprosessien hallinnassa. Tutkielmassa esitetyt johtopäätökset korostavat muutosjohtamisen merkitystä julkisten organisaatioiden menestykselle digitalisaation aikakaudella, sillä se edistää organisaation ja yksilöiden kehitystä ja parantaa suorituskykyä. Digitalisaatio tarjoaa mahdollisuuksia, mutta se tuo myös mukanaan haasteita, jotka vaativat ennakoivaa ja joustavaa johtamista.
Keywords: johtaminen; muutosjohtaminen; digitalisaatio; julkinen hallinto; fi=Julkisen toiminnan johtaminen|en=Public Policy and Management|; fi=Hallintotieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Administrative Sciences|