POHJOISMAIDEN, ESPANJAN, IRLANNIN SEKÄ SAKSAN PANKKIKRIISIEN VERTAILU Pankkisektorianalyysi 1987–2012. - Heino, Jyri (My University, 2015)
Tutkielmassa perehdytään pankkien menestymiseen pankkityypeittäin suomalaisten, ruotsalaisten, norjalaisten sekä espanjalaisten, irlantilaisten ja saksalaisten pankkien osalta 1987–2012. Tarkemmassa tarkastelussa ja vertailussa ovat 1990-luvun pankkikriisit Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa sekä 2008 alkaneen finanssikriisin vaikutus vertailumaiden pankkisektoreihin. Tutkimuksessa havaitaan useita tekijöitä, jotka vastaavat kysymykseen, mitä voimme oppia pankkikriiseistä sekä mitkä tekijät johtavat ongelmiin pankkisektorilla. Pankkien menestymiseen ja pankkikriiseihin johtavien asetelmien syvällinen ymmärtäminen on merkityksellistä niin pankkiliiketoiminnan, keskuspankkitoiminnan rahapolitiikan sekä makrovakauspolitiikan kuin pankkivalvonnan näkökulmasta. Tutkimusmenetelminä toimivat olemassa olevien tutkimusten- ja kirjallisuuden käsittely, jossa painopiste on kriisitilanteiden tapahtumissa, sekä OECD:n pankkien tilinpäätös-tilastoihin pohjautuva analyysi aikavälillä 1987–2009, joka antaa kokonaiskuvan pankkisektorien menestymisestä. Analyysin pohjalta tarkastellaan vertailumaiden pankkien menestymistä, markkinaosuuksia sekä taseiden koon kehitystä liike-, osuus- ja säästöpankeittain. Kaikkia tutkielmaan sisältyviä pankkikriisejä yhdisti muutama yhteinen tekijä. Merkittävin niistä oli useampia vuosia kestänyt rajojen yli virtaavan ulkomaisen markkinarahan voimakas kasvu. Tämä aiheutti jyrkän kiinteistö- ja osakemarkkinoiden nousun näissä rahaa vastaanottaneissa maissa. Tämä liittyy niin 1990-luvun pankkikriisien syntyyn Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa kuin myös viimeaikoina Espanjassa ja Irlannissa nähtyihin pankkikriiseihin.
Keywords: Pankkikriisit; Espanja; Irlanti; Saksa; Pohjoismaat; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|