Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta paperilla vai arjessa? : Sisällönanalyysi kuntien tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmista - Silvennoinen, Sina (My University, 2025)
Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ovat laajasti hyväksyttyjä tutkijoiden ja käytännön ammattilaisten keskuudessa julkishallinnon yhdeksi peruspilariksi. Vaikka tasa-arvolla ja yhdenvertaisuudella on ollut pitkään rooli tutkimuksessa, näitä teemoja on käsitelty lähinnä työllisyyden, politiikan ja osallistumisen näkökulmista. Tässä tutkielmassa keskitytään tutkimaan suomalaisten kuntien tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyötä. Tutkielmani tavoitteena on tuottaa tietoa siitä, millaisia konkreettisia toimenpiteitä kunnat käyttävät edistääkseen yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Tutkielma rakentuu ymmärtämään tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden käsitteitä, niiden laillista näkökulmaa ja julkisten organisaatioiden hallintaa byrokratian ja yhdenvertaisuuden näkökulmista. Lisäksi syvennytään tarkastelemaan, miten kunnissa tunnistetaan monimuotoisuutta ja toteutetaan osallistamista. Tutkielman aineisto koostuu kahdeksan kunnan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmasta. Tutkielmassa on hyödynnetty aineistolähtöistä laadullista sisällönanalyysia. Tutkielman tuloksena on havaittu kahdeksan teemaa, joiden avulla suomalaiset kunnat pyrkivät edistämään tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Yhteistä kaikilla kunnilla on se, että jokainen tavoittelee toimenpiteissään arvolähtöistä hallintoajattelua ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta riippumatta esimerkiksi resursseista. Näiden toimenpiteiden painotukset, laajuudet ja syvyydet vaihtelevat kuitenkin kunnan koon mukaan.
Keywords: tasa-arvo; yhdenvertaisuus; kunnat; julkinen hallinto; tasa-arvosuunnitelmat; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|