Toimiala-asintuntemus osana tilintarkastuksen laatua - Lagerstedt, Laura (My University, 2006)
Tutkielman tarkoituksena oli selvittää parantaako tilintarkastajan erikoistuminen tietylle toimialalle tilintarkastuksen laatua. Keskeinen oletus tutkielmassa oli, että asiakkaan tuloslaskennan laatu voidaan liittää tilintarkastuksen laatuun. Tuloksen laatua puolestaan mitattiin harkinnanvaraisten jaksotusten absoluuttisella määrällä. Tutkimuksen empiirinen aineisto kerättiin yhdysvaltalaisten Big-4 tilintarkastusyhteisöjen asiakkaiden tilinpäätöksistä vuosilta 2004–2005. Lopullinen aineisto koostui 1046 yrityksestä. Mukana olivat kaikki toimialat lukuun ottamatta rahoitustoimialan yrityksiä. Tilintarkastusyhteisöjen toimiala-asiantuntemus määritettiin portfolio-osuuksien avulla ja harkinnanvaraisten jaksotusten selvittämiseen käytettiin Jonesin mallia (1991). Toimiala-asiantuntemuksen ja tilin-päätöksen harkinnanvaraisten jaksotusten yhteyttä mallinnettiin lineaarisella regressioanalyysillä. Tutkimustulosten mukaan toimiala-asiantuntemus on tilastollisesti merkitsevä tilinpäätöksen harkinnanvaraisten jaksotusten määrän selittäjä. Tilinpäätöksen harkinnanvaraiset jaksotukset ovat toimiala-asiantuntijoiden asiakkailla tilastollisesti merkitsevästi pienempiä kuin toimialaan erikoistumattomien tilintarkastajien asiakkailla. Toimiala-asiantuntemus parantaa tilintarkastuksen laatua ja asiakkaan taloudellisen informaation luotettavuutta ja uskottavuutta.
Keywords: Tilintarkastusyhteisön toimiala-asiantuntemus; harkinnanvaraiset jaksotukset; lineaarinen regressio; Jonesin malli (1991); fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|